Benjamin Nethanyahu och hans stödpartier får 65 av Knessets 120 mandat. Med i sin högerkoalition har han Religiös sionismShas och Thorapartiet.

Religiös sionism blev landets tredje största parti och är en valteknisk sammanbakning av det ultranationalistiska partiet Otzma Yehudit vars ledare åtalats ett 50-tal gånger för hatbrott, Tkuma som kampanjat för den ”traditionella familjen” och partiet Noam vars slogan är ”Israel väljer att vara normal” vilket de menar är att vara heterosexuell.

När QX når Jean-Pierre Barda säger han att han inte tror att de hbtq-fientliga krafterna kommer få så mycket att säga till om i den nya regeringen.

– Redan förra rundan drog Netanyahu in extremisterna för att få sitta kvar. De här rösterna är inte nya, det har alltid låtit så här och kommer alltid att låta så. Frågan är om de kommer att få så mycket att tala om när det kommer till kritan, det tror faktiskt inte jag, säger Barda och fortsätter: 

– Gemene man i Israel är väldigt öppna och det finns en stor acceptans för hbtq-personer. Varje år kommer det en till Pridefestival i någon ny israelisk stad. De ultraortodoxa är fortfarande en minoritet och jag har upplevt större öppenhet i hbtq-sammanhang i Tel Aviv än i Stockholm. Tel Aviv är den enda staden där jag inte har behövt förhålla mig till att jag tillhör en minoritet. Där finns bara en gayklubb och det är för att det inte behövs, hela staden är tolerant och man kan mötas överallt.

Det låter som att du är ganska nöjd med den nya regeringen?

– Nej det skulle jag inte säga. Netanyahu är en korrupt politiker som har långa kedjor av medverkande i sina affärer för att säkra upp, om han faller så faller många viktiga personer och alla bevakar sina egna ekonomiska intressen. Det är inte en bra politiker att ha vid makten, säger Barda och påpekar att Netanyahu ledde landet när han själv flyttade dit 2015.

– Att ha en högerregering påverkar främst utrikespolitiken, Netanyahu bygger ju till exempel på Västbanken. Sen är han som sagt korrupt och är fortsatt under utredning. Det är mer sådant som jag upplever att folk är oroliga för. Livet är tufft i Israel och de som har det knapert får det inte lättare av att det sitter en högerregering.