Torsdag den 20 oktober hoppade två unga män från Davtashen-bron i den armeniska huvudstaden Jerevan. Den tragiska händelsen har skakat landat och riktar strålkastarna mot samhällets djupt rotade homofobi som förtrycker regnbågspersoner i Armenien.
Tidigare under torsdagen den 20 oktober postade paret ett inlägg på sociala medier som snabbt spred sig brett över Instagram och Telegram. Inlägget består av sju bilder från parets sista tid tillsammans. De har bytt ringar och de kysser varandra.
”Ett lyckligt slut. Beslutet att dela bilderna och vårat nästa steg fattades av oss båda tillsammans” skrev de.
Efter den tragiska händelsen har en lokal hbtq-grupp anordnat ett ljusaltare på bron dit vänner och community-medlemmar kan gå för att sörja.
Den armeniska hbtq-organisationen Pink Armenia konstaterar i ett uttalande att ”homofobin har kostat ytterligare två liv”.
”Tyvärr var det inte överraskande att se allmänhetens reaktion på det som hänt. Bilderna som delades på sociala medier blev snabbt virala och kommenterades med hatiska och stötande kommentarer, varav de flesta menade att paret gjorde rätt eftersom de var gay. Många kommentarer uppmanade även andra att göra samma sak” skriver Pink Armenia och fortsätter:
”Det är oacceptabelt att rättfärdiga andras död. De unga männen hade många år kvar att leva men den intolerans de utsattes för ledde till att de tog ett drastiskt beslut. Hbtq-personer är väl bekanta med att känna sig isolerade och missförstådda av sina familjer och av samhället. Den tragiska händelsen bevisar återigen att hbtq-personer i Armenien inte är säkra och att de inte skyddas, varken av samhället eller staten”
I ILGA Europes senaste Rainbow Index rankades Armenien på plats 47 av 49 av undersökta länder i Europa eller med nära band till Europa när det kommer till rättigheter för hbtq-personer. Utöver den extrema bristen på rättigheter är också homofobin djupt rotad i landet.
Vänd dig hit om du mår dåligt
SOS Alarm 112
Vid akuta lägen med självmordstankar ring 112.
Minds självmordslinje 90101
Stödlinje för personer med tankar på självmord. Linjen är öppen dygnet runt. Ring 90101, eller tryck här om du hellre vill chatta.
Vårdguiden 1177
Hos vårguiden kan du få hjälp att hitta närmsta psykiatriska akutmottagning. Ring 1177.
Jourhavande präst
Ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Öppet alla dagar klockan 21–06.
Jourhavande kompis
Chatt för barn och unga upp till 25 år. Chattjouren är öppen vardagar kl 18–22 och helger kl 14–18. Tryck här för att chatta.
Jourhavande medmänniska
Ring 08-702 16 80 för att prata med någon som lyssnar. Öppet alla dagar kl 21–06.
Bris, Barnens rätt i samhället
Telefon: 116 111, öppet alla dagar kl 14–21.
Vuxentelefon: 0771-505050, öppet vardagar kl 9–12.
Chatt, öppet alla dagar kl 14–21.
Rädda Barnens stödlinje
Har du flytt till Sverige? Är du ung? Rädda Barnens stödlinje svarar på arabiska, dari, pashto, somaliska, tigrinja, svenska och engelska. Även för föräldrar.
Telefon: 0200-77 88 20. Alla dagar kl 15–18.
Spes – suicidprevention och efterlevandes stöd
Telefon: 020-18 18 00. Telefonjour varje dag 19–22.
Suicide zero
Hitta fakta och få råd här!
Uppdaterad 2022-10-27