Då Storbritanniens Drottning Elizabeth II somnade in under torsdagen, 96 år gammal, var det en era som gick i graven. Under sin tid på tronen har hennes mål varit att vara politiskt neutral och varken visa stöd för de konservativa eller de liberala. I detta har hon också hållit sina egna åsikter för sig själv, vilket inkluderar hennes attityd till HBTQ+. Däremot har Drottningen gett stöd åt en rad lagar som gett HBTQ+personer bättre ställning i samhället. Men inte helt utan knorrande enligt rykten…
2013 gav Drottningen sitt ”kungliga godkännande” till lagen om samkönade äktenskap vilket gjorde att detta blev verklighet i England och Wales. Att hon gjorde detta innebar i sig inte så mycket eftersom det är monarkens roll att godkänna den lagstiftning parlamentet tagit fram, men vissa ville se det som att Drottning Elizabeth stöttade förslaget och därmed var HBTQ+vänligt inställd.
Särskilt då hon samma år gav sitt godkännande till en skrivelse för hela det brittiska samväldet som löd: ”Vi är oförsonligt motståndare till all form av diskriminering, oavsett om det grundar sig i kön, ras, hudfärg, härkomst, politisk åsikt eller likande”.
Och när Drottning Elizabeth II 2017 öppnade parlamentet meddelade hon att hennes regering skulle agera kring ”diskriminering mot människor på grund av ras, tro, kön, funktion och sexuell läggning”. Det var första gången Drottningen nämnt HBTQ+relaterade ämnen sedan 2003 då hon sa till parlamentet att hennes regering skulle fortsätta arbetet för att legalisera civila partnerskap.
Och så sent som i maj i fjol stöttade Drottning Elizabeth att omvändelseterapi ska förbjudas, och att detta skulle prioriteras av den brittiska regeringen.
Drottningen har genom åren också delat ut hedersutmärkelser till HBTQ+personer. Från Pridepionärer till andra drivna krafter inom communityt. 2013 fick också HBTQ+pionjären Alan Turing en postum ursäkt undertecknad Drottningen efter att han under 1950-talet åtalats för homosexualitet och tvingats till kemisk kastrering.
Året efter, 2014, hyllade Drottningen 40-års-jubilerande HBTQ+organisationen London Lesbian and Gay Swichboard. Detta var första gången som Kungahuset öppet stöttade HBTQ+comunityt: ”Bästa lyckönskningar och gratulationer till alla berörda på denna viktiga bemärkelsedag”, löd Drottningens hälsning.
Däremot har det förekommit negativt skvaller om Drottningens egna åsikter då en hemlig källa 2016 gick ut i brittiska tidningen Daily Mail och sa att Drottningen ”motvilligt” gav godkännande till samkönade äktenskap. Enligt källan störde sig Drottningen på formuleringen ”äktenskap” i sammanhanget då hon ansåg att det tillhörde unionen mellan man och en kvinna. Källan ifrågasattes dock eftersom en person, också anonym, nära Drottningen gick ut och dementerade ryktet som nonsens och ifrågasatte varför en person nära kungahuset skulle anförtro sig till en ”skvallertidning”.
Ryktena om Drottningens egna åsikter om HBTQ+personer blossade upp igen 2018 då sajten The Daily Beast skrev om Drottningens första öppet homosexuella betjänt, Ollie Roberts, som enligt artikeln ”hade utstått en rad förödmjukande degraderingar” och nu sagt upp sig.
Men inte heller detta bekräftades av någon, allra minst Ollie själv.
2021 uppmärksammade ansedda dagstidningen The Guardian att Drottningen som arbetsgivare står bortom anti-diskrimineringslagar. Det innebär att 2010 års jämlikhetslag som skyddar anställda mot att diskrimineras på grund av sexuell läggning, ras, religion, ålder, funktion eller likande inte gäller de anställda på Buckingham Palace.
Men det finns trots allt öppna HBTQ+personer inom den brittiska kungliga familjen. Drottningens kusin, Lord Ivar Mountbatten, är bög och gifte sig 2018 med sin make James Coyle. Lorden är gudfar till Drottningens barnbarn Lady Louise Windsor, dotter till Prins Edward och Sophie. Ingen från den inre kretsen av kungafamiljen närvarade dock vid bröllopet, men en fin anekdot är att Lordens före detta fru förde honom till altaret efter att parets tre gemensamma döttrar, födda mellan 1996-2002, föreslagit detta.
Även om Drottning Elizabeth II inte var tydlig med sin attityd till HBTQ+communityt så är det tur att Storbritanniens nästa generation är lite mer öppen i sina åsikter. 2019 sa Prins William (som blir regent efter pappa Kung Charles som nu tagit över) att han skulle stötta sina barn om de skulle komma ut som gay. Och hans bror, Prins Harry, har öppet stöttat Mermaids en förening för unga transpersoner.
Uppdaterad 2022-09-09