Den amerikanska basketspelaren Brittney Griner har varit fängslad i Ryssland sedan februari då hon greps på flygplatsen i Moskva efter att ryska myndigheter hittat e-cigaretter innehållande cannabisolja i hennes bagage. Den 4 augusti dömdes hon till nio års fängelse för narkotikainnehav.

I ett halvårs tid har USA försökt få henne utlämnad och enligt president Joe Biden pågår samtal om fångutbyte. USA:s försök att få hem Brittney till hustrun Cherelle har hittills varit verkningslösa. Men nu menar den kontroversiella tidigare basketstjärnan Dennis Rodman att han ska få jobbet gjort.

I en intervju med NBC News säger Rodman att han planerar att resa till Ryssland den här veckan.

– Jag har fått tillåtelse att åka till Ryssland för att hjälpa den här tjejen, säger Rodman men specificerar inte vem han har fått tillåtelse av. Vidare säger han att han känner Putin ”allt för väl”.

Så, kan den något underliga pensionerade basketstjärnan vara den som får Griner ut ur det ryska fängelset? Oklart. Men Rodman har under åren fungerat som en slags självutnämnd basketdiplomat med Nordkorea och utvecklat en dokumenterad vänskap med diktatorn Kim Jon Un. Han var till exempel på plats i Singapore när mötet mellan den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump och Kim Jong Un ägde rum 2018, även om Vita huset sa att Rodman inte var inblandad i att parterna möttes.

Enligt Rodman själv var hans vänskap med Kim Jong Un också en nyckel bakom att Nordkorea släppte den amerikanske fången Kenneth Bae 2014.

Exakt hur Rodmans relation till president Putin ser ut är inte känt förutom att Rodman beskrev honom som ”cool” efter ett besök till Ryssland 2014.