Vaccin mot smittkoppor är även effektivt mot apkoppor som är ett närbesläktat virus. Men det finns för tillfället endast ett smittkoppsvaccin som också är godkänt att använda mot apkoppor i Europa och USA. Vaccinet har tre olika namn (Jynneos, Imvanex och Imvamune) men är alltså ett och samma vaccin. Det produceras av danska biotechföretaget Bavarian Nordics och framställs och packas på samma ställe; i den lilla staden Kvistgaard strax utanför Helsingör i Danmark.
I Sverige vaccinerades allmänheten mot smittkoppor fram till 1976 och 1980 deklarerade Världshälsoorganisationen (WHO) att smittkoppor hade utrotats. Det minskade behovet av smittkoppsvaccin ledde till att Bavarian Nordics pausade sin bulkproduktion av Jynneos under våren 2022 för att satsa mer på produktionen av andra vaccin. Efter en extremt snabb vändning då apkoppsviruset började spridas i icke-endimiska länder ökade därmed efterfrågan av Jynneos lavinartat. Nu är Bavarian Nordic i fullfärd att återuppta produktionen och räknar med att producera i full hastighet inom den närmsta månaden. Men det uppskattas ändå ta minst ett halvår innan nyproducerat vaccin är redo att levereras, rapporterar Wired.
Enligt WHO fanns det den 27 juli cirka 16 miljoner doser av Jynneos världen över. Men i en presskonferens lyfte de fram ett viktigt MEN – majoriteten av doserna är fortfarande i bulkform, vilket betyder att de måste överföras i ampuller för att vara redo att användas och det kan enligt WHO ta flera månader.
När vaccinet som är i bulkform väl är redo att levereras så ägs 16,5 miljoner doser redan av USA som har köpt och bunkrat på vaccinet i flera år. Men inte för att de förutspådde detta utbrott av apkoppor – utan som skydd mot en eventuell bioterror attack där de ponerat att det extremt smittsamma smittkoppsviruset skulle kunna användas för dess höga dödlighet, rapporterar Wired.
I WHO:s presskonferens om globala hälsoproblem kopplade till Covid-19 och apkoppor den 27 juli poängterade de vikten av att länder som har tillgång till smittkopps- och apkoppsvaccinet delar med sig.
”WHO uppmanar länder med smittkoppsvaccin att dela med sig av det till de länder som inte har. Vi måste säkra en rättvis tillgång till vaccin för alla individer och samhällen som påverkas av apkoppor i alla länder och regioner”.
För tillfället har Sverige vaccin som räcker till ungefär 1 500 personer, beroende på hur det används. Antalet doser som tilldelats Sverige i det har skedet har bestämts av beredskapsmyndigheten Hera, skriver FHM.