Therese Guovelin, 49 år, är vice ordförande i hotell- och restaurangfacket. Tidigare i sin karriär har hon bland annat arbetat som diskare och städerska. Hon har också varit aktiv i RFSL och suttit i Mona Sahlins referensgrupp. Hbtq-frågor ligger Therese varmt om hjärtat.
– För 50 år sedan var det inte så självklart med hbtq-rättigheter. Men det finns fortfarande en lång väg att gå. Det visar Aftonbladet när de skrev att jag blir den första öppet homosexuella i VU. Egentligen borde det vara en ickefråga.
Men jag ringer ju av samma anledning.
– Jo, det är inga problem. Det är inte så att man inte ska skriva det. Men jag kan fortfarande bli irriterad på att man blir annorlunda bemött på grund av sin läggning eller för att man har en viss erfarenhet, eller invandrarbakgrund till exempel.
Att sitta i det verkställande utskottet innebär att man har mycket makt och stort inflytande. Där klubbas kongressbeslut igenom.
– Det är spännande att få vara med att förändra och utveckla, säger Therese.
Finns det någon särskild hbtq-fråga du brinner för?
– Jag kan inte sätta fingret på någon just nu. Det finns mycket jag vill förändra. Men tittar man på t-frågor finns där mycket att göra. Det handlar om att utgå från individen. Assisterad befruktning och adoption är också två viktiga ämnen.
Hur kommer det sig att just du fick en så tung post?
– Jag tror att valberedningen ville sätta ihop människor med så olika bakgrund, kön, ålder och erfarenhet, som möjligt. Mångfald är viktigt och jag passar in och tror att jag har både mycket att tillföra och lära mig. Vi har alla frågor som vi brinner mer eller mindre för. Jag är inte så intresserad av försvarspolitik till exempel.
Du arbetar 100 procent som vice ordförande i hotell- och restaurangfacket, sitter med i sossarnas verkställande utskott och i HBT-sossarna. Hur hinner du med?
– Det handlar om att prioritera, men det är klart att det inte är ett nio till fem-jobb. Det blir en hel del kvällar och helger.
Hinner du med frugan då?
– Hon är också fackligt aktiv, så hon har förståelse.
Är hon sosse?
Haha. Ja! Det är klart!
Skulle det inte funka annars?
– Det tror jag inte. Vi är som två grenar på samma träd.
Hur kommer det sig att du är sosse?
– Jag upptäckte tidigt att det finns många orättvisor och jag tror att det går att förändra.
Samtalet bryts, men jag får kort därefter tag i Therese igen.
– Jag skulle visst ha gått på ett möte, säger hon när jag ringer upp henne igen.
– Men tiden går fort när man har roligt! Vad sägs om att vi hörs igen när det blir ett regeringsskifte, säger Therese innan hon lägger på luren.
Uppdaterad 2019-01-17