Vad är din roll i Kyrkorna på Pride?
– Jag jobbar som kommunikatör i Svenska kyrkan och har under våren varit anställd på deltid som koordinator för Kyrkorna på Pride tillsammans med Johanna Linder som är mångfaldshandläggare på Stockholms stift. Min roll har varit att ha ett övergripande ansvar för samordningen av Kyrkorna på Prides aktiviteter under Pride. Jag har även skapat mycket av vår kommunikation.
Ni har slagit ihop er för gemensam Pride-kraft med Equmeniakyrkan, Svenska kyrkans unga, EKHO, Sensus och Bilda. Hur funkar det?
– Det funkar väldigt bra! I Kyrkorna på Pride organisationen finns det många människor som jobbar med brinnande engagemang för HBTQI-personers rättigheter och för att de vill att alla HBTQI-personer ska känna sig välkomna i våra olika gemenskaper. Det känns väldigt stort och fint att vi gör det här tillsammans!
Tillsammans erbjuder ni 67 events i samband med Stockholm Pride 2022. Det känns som en rekordstor närvaro?
– Ja det är det. Kyrkorna på Pride är numera en viktig aktör under Stockholm Pride. Svenska kyrkan har närvarat sedan 1998 och sedan dess har vår närvaro stärkts i takt med att fler kyrkor, dess ungdomsförbund och studieförbund tillkommit och vi tillsammans har blivit Kyrkorna på Pride.
Varför är det viktigt för er att ha en stor närvaro?
– Genom tiderna har ju kyrkor tyvärr allt för ofta bidragit till förtrycket av HBTQI-personer. Men Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan har arbetat mycket med detta och strävar efter att vara öppna och inkluderande kyrkor där det finns rum för alla. HBTQI-personers rättigheter är hotade i många delar av världen och inte minst religiösa företrädare kränker ofta HBTQI-personer. Vi ser också en auktoritär, antidemokratisk och högerextrem tendens i världen och därför är det viktigt att vi står upp för mänskliga rättigheter. I år är det kanske extra viktigt att delta i Pride med tanke på masskjutningen vid en gaybar i Oslo som föranledde att Oslos Prideparad fick ställas in.
Vilka söker sig till era Pride-events?
– Kyrkan lockar väldigt många typer av människor. Vi vänder oss särskilt till personer som är nyfikna på kristen tro men som funderar på om de verkligen är välkomna i en kristen gemenskap. En del vill fördjupa sig i frågor inom kyrkan med koppling till HBTQI genom våra seminarier. Vi har ju väldigt många olika evenemang och vi hoppas att det finns något för alla och att alla ska känna sig välkomna oberoende av religion, kön eller etnicitet.
Vad har du för förhoppningar inför Pride?
– Efter två år av pandemi är vi så glada att vi får fira Pride på gator och torg igen jag hoppas att det ska bli en oförglömlig fest! Jag hoppas också att vi får ett rekorddeltagande både i paraden, på våra övriga aktiviteter och att många kommer och hälsar på oss i tältet i Pride park.
Vad ser du mest fram emot?
– Jag ser mest fram emot att gå i Prideparaden med Kyrkorna på Pride men också som stolt förälder till ett HBTQI-barn.
Uppdaterad 2023-11-09