I år fick Sölvesborg sin allra första Prideparad. I paraden bars det sju meter långa regnbågsfärgade lapptäcket som skapats av konstnären Sofia de la Fuente tillsammans med invånare från den lilla staden i Blekinge. Premiärvisningen av konstverket som heter Att sy ett lapptäcke tillsammans blev en riktig Pride-succé.
– Lapptäcket fick väldigt många positiva reaktioner från allmänheten. Även många lokalpolitiker kommenterade täcket och uttryckte att de tyckte det var väldigt fint. Inte SD då, för de var inte där. Men andra sa att det var ett väldigt fint initiativ och ett vackert gemensamt arbete från invånare i staden.
Det sölvesborgska lapptäckets historia började 2019, då Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons hemstad hamnat i rikspressen efter att ha implementerat en ny ”strikt flaggpolicy”. Den strikta flaggpolicyn bestämde att endast den svenska flaggan och kommunflaggan fick hissas på kommunala byggnader och stänger. Det betydde att staden som tidigare hissat regnbågsflaggan i samband med Pride inte längre skulle göra det.
– Att Prideflaggan inte längre skulle hissas tyckte jag var en segregerande politik. Jag kände att jag i min roll som invånare och konstnär måste säga emot på något sätt, och inte bara prata om att det var fel hemma vid köksbordet, säger Sofia de la Fuente och tillägger:
– Det kanske man inte vet om man inte bor i Sölvesborg men efter Samstyret (SD, KD, M och Solpartiet) beslutat om en konservativ flaggpolicy så såg man massa regnbågsflaggor när man gick runt här i staden. Invånare som inte höll med om beslutet hissade den på sina egna flaggstänger och utanför sina hem. Den var helt plötsligt överallt.
Sofia bestämde sig för att sitta på Stortorget en timme varje lördag för att sy det regnbågsfärgade lapptäcket. Alla var välkomna att hjälpa henne och bidra med sin egen tygruta, vilket väckte stort engagemang från stadens invånare.
– Syftet var inte det textila utan syftet var att sitta tillsammans, att mötas och sy små bitar till en större helhet.
Sen kom pandemin och konstverket fick pausa. När restriktionerna lyftes återupptog Sofia projektet och intresset var lika stort då. Resultatet blev ett sju meter långt lapptäcke som bars långt fram i stadens första Pridetåg den 5 juli i år.
Det lokala initiativet berörde bland andra Willy Söderdahl från Vänsterpartiet i Sölvesborg som gärna ville att lapptäcket skulle hängas någonstans i staden. I slutet av förra veckan skickade Vänsterpartiet Sölvesborg ut en förfrågan till alla gruppledare och till kommunledningen där de föreslog att kommunen skulle köpa in verket så att det kunde förbli i sin skaparstad.
– Liberalerna och Socialdemokraterna svarade att de var med på förslaget. Men Sverigedemokraternas kommunstyrelseordförande tyckte att vi försöker styra konstinköp politiskt, och att det är kulturnämnden som ska ta dessa beslut. Och det har hon väl rätt i. Men vi menade på att det här inte handlar om ett traditionellt konstinköp utan ett unikt tillfälle och en exceptionell händelse där stadens invånare samlats för att göra något ihop, säger Söderdahl och fortsätter:
– Men förslag som kommer från oss i Vänsterpartiet är man ofta allmänt kritisk till från politiskt håll.
Hur känns det att det blev nej på regnbågsinköpet?
– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi missar den här chansen, och jag hade önskat att det inte hade varit så politiskt infekterat. Det är så fint att sölvesborgare suttit tillsammans och gjort det här lapptäcket ihop. Det visar verkligen på handlingskraft. Tänk om det här täcket hade kunnat hänga i biblioteket, så att alla kunde komma och titta på det. Tyvärr ser det inte ut att bli så nu, säger Söderdahl.
Var konstverket Att sy ett lapptäcke tillsammans hamnar nu är oklart. Men Sofia de la Fuente lovar att vi inte har sett det sista av sölvesborgarnas färgglada sykonst.
– Lapptäckets liv går över det omedelbara. Konstverkets betydelse fortsätter att vara aktuellt eftersom Att sy ett lapptäcke tillsammans berör frågor om mänskliga rättigheter. Jag kommer att ställa ut det i framtida tillfälle