De populära sociala medie-plattformarna gör inte tillräckligt för att skydda sina homo-, bi- och transsexuella användare. Det visar HBTQ-organisationen GLAAD i sin nya rapport. 4 av 10 känner sig otrygga på nätet när hatet och trakasserierna ökar.

Undersökningen Social Media Safety Index, som genomförts i USA för andra året i rad, ger underkänt till alla de stora – Facebook, Twitter, Instagram, TikTok och YouTube.

I en tid då HBTQ-rättigheter har blivit en växande politisk fråga, som samtidigt får mycket motstånd från högerextrema grupper, har nätet blivit en plats där alla möjliga åsikter får härja fritt – och i många fall skapas en otrygg stämning.

– Sociala medier-plattformarna, och speciellt dessa fem, spelar en viktig roll i detta ekosystem av hat och felaktig information. De kontrollerar bokstavligen på-och-av-knapparna när det kommer till hot mot minoritetsgrupper, säger GLAAD:s vd Sarah Kate Ellis till Axios.

TikTok bäst – Facebook sämst

GLAAD kräver nu att sociala medier-jättarna tar sitt ansvar för att stoppa trakasserier, hat och hot riktade mot särskilt utsatta grupper. Man uppmanar dem också att skärpa sina riktlinjer: idag har exempelvis bara TikTok och Twitter regler som förbjuder ”deadnaming” och att man felkönar transpersoner.

  • 40% av alla vuxna som identifierar sig som HBTQ känner sig otrygga och inte välkomna i sociala medier. Bland transsexuella är siffran 49%
  • 66% av HBTQ-vuxna har under det senaste året anmält att de upplevt hot och trakasserier online
  • 84% av HBTQ-vuxna enas om att sociala medier inte erbjuder ett tillräckligt skydd mot diskriminering eller spridningen av felaktig information

Undersökningen visar att Facebook är värst och står för 68 procent av trakasserierna, medan TikTok bara 14 procent.

En talesperson från Meta svarar med att Facebook och Instagram ”förbjuder våldsamt eller kränkande innehåll riktat mot HBTQ” och att man ”jobbar med partners som arbetar med mänskliga rättigheter för att hitta ytterligare åtgärder som kan implementeras”.