– Det är dags att se över regleringen kring assisterad befruktning. Det vore etiskt godtagbart att öppna upp för fler behandlingsalternativ, säger Kjell Asplund, ordförande i Statens Medicinsk-Etiska Råd i samband med dagens rapport där majoriteten i rådet ställer sig bakom att surrogatmödraskap ”under vissa förutsättningar”, skall bli tillåtet i Sverige. Rådet understryker dock att kommersiella skäl inte skall godtas.
Rådet räknar med att det idag finns över 100 barn födda av surrogatmödrar som fötts i länder där det är tillåtet.
Beskedet från rådet välkomnas nu av den svenska hbt-rörelsen.
– Vi menar att detta är ett bra steg framåt i moderniseringen av familjepolitiken i Sverige. Det är rimligt att det finns en rad olika vägar till barn och familj och att staten inte ska stå i vägen för det. Surrogatmödraskap är en sådan väg som vi ser positivt på. Vi förutsätter nu att den utredning som riksdagen beslutat om och som Moderaternas står bakom blir av och att vi får på plats förändringar som öppnar för surrogatmödraskap i Sverige, säger Fredrik Saweståhl, förbundsordförande i Öppna Moderater.
Från RFSL säger förbundsordföranden Ulrika Westerlund att beslutet är ”mycket glädjande”. Samtidigt kritiserar hon andra ställningstaganden från SMER.
Rådet säger att man vill tillåta donationer av ”befruktade ägg” i ett första steg, men att separata donationer av ägg och spermier ska utredas vidare.
– Vi förstår inte varför SMER gör denna skillnad, och det är också anmärkningsvärt att rådet inte har analyserat konsekvenserna för de grupper som vill donera inom par. Bland annat många transkillar vill bli föräldrar på detta sätt och det skulle ju nu vara möjligt efter det att tvångssteriliseringarna har upphört. Vi anser att både donation av befruktade ägg och donation av ägg och spermier separat ska tillåtas, säger Ulrika Westerlund.
I SMERs ställningstagande tas även frågan om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor där RFSL nu vill se att man omgående ser till att det möjliggörs.
– Vi utgår också ifrån att lagtexten kommer att kunna tolkas analogt så att också ensamstående män med livmödrar och ägg kommer att kunna få tillgång till assisterad befruktning, säger Ulrika Westerlund.
Uppdaterad 2018-01-11