– Att nå ut till så många vi kan känns i år extra viktigt givet det aktuella världsläget, när så mycket våld och inskränkningar begås mot vårt community globalt såväl som lokalt, inte minst nu senast i Norge. Vi vill skapa en trygg samlingsplats där lesbiska och queers kan hämta kraft av varandra för att stå upp för våra rättigheter, vår säkerhet och för vår synlighet, säger Olle Doherty i Planeringsgruppen Dyke March Stockholm.
Dyke March är en demonstration, inte en parad, som genomförs årligen i olika städer runt om i världen. I Sverige anordnades queerfeministisk marsch i Stockholm under Pride 2002 och 2003.
– Vi vill återstarta och hålla igång traditionen! Första Dyke March Stockholm ägde rum förra året och samlade cirka 300 personer i tåget. Vi ser fram emot årets marsch och hoppas kunna nå ut till ännu fler i år, säger Olle Doherty.
– Marschen är för alla som vill kämpa för lesbisk synlighet, och enas mot diskriminering, trakasserier och allt som vi dagligen utsätts för i skolan, i våra jobb och i det offentliga rummet. Det är en marsch för lesbiska och queera som ofta inte får samma utrymme under Prideparaden.

Marschen genomförs tillsammans med Lesbisk Makt och BIPOC queers, och välkomnar alla som förhåller sig till begreppet lesbiskt på något sätt.
– Lesbiskt kan vara en identitet, eller så identifierar en sig som något annat men gillar att göra lesbiska saker ibland, eller så vill en göra lesbiskt i framtiden. Alla som vill synliggöra och kämpa för lesbiskhet är välkomna, säger Olle Doherty.
– Vi är en grupp privatpersoner som driver detta ideellt tillsammans med Lesbisk Makt. Vi är religiöst och politiskt obundna, av och för lesbiska, flator, och queera personer. Det är även mycket viktigt för oss att vara transinkluderande.

Samling kl 17:30 4 augusti i Tantolunden med mingel och musikframträdanden av sambabandet Rrriot samba och Uppsala Feministkör, sedan avmarsch kl 18:30 runt Södermalm.