Förra veckan släpptes ILGA Europes årliga Rainbow Index där de undersöker hur bra europeiska länder är på hbtqi-personers rättigheter. Från rapporten 2021 till årets rapport stod Sverige kvar på en sjätteplats. Samtidigt som grannlandet Danmark spurtade både ikapp och förbi från en nionde plats till att knipa andra platsen, endast besegrad av Malta som med ett överlägset resultat på 92.02 procent (där 100 procent innebär total jämlikhet) knep första platsen för sjunde året i rad.
RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely är oöverväldigad av att Sverige på ett år endast ökat sitt Rainbow Index-resultat med 2.9 procent (från 65.07 till 67.97 procent).
– Reformarbetet verkar i princip stå stilla i Sverige, det är mycket små förändringar från förra året. Att Sverige inte har någon modern könstillhörighetslag drar ner vårt betyg ordentligt, säger hon och kopplar också resultatet till att Sverige ännu inte har ett förbud på plats mot omvändelseterapi av hbtqi-personer.
– Flera andra länder inför nu förbud mot omvändelseförsök, att försöka bota, hota eller tvinga någon att ge upp sin sexuella läggning eller könsidentitet. I en färsk rapport framgår att fem procent av hbtqi-ungdomar i Sverige utsätts för allvarliga försök. Det är dags att Sverige lagstiftar mot detta. Vi behöver också stärka intersexpersoners rättigheter.
Hur ser du generellt på Europas utveckling i hbtqi-rättigheter det senaste året?
– Det är tydligt att flera länder jobbat framåt, däribland Frankrike som infört förbud mot omvändelseförsök. Samtidigt ser vi en oroande utveckling i Ungern och Polen med en fortsatt svår situation för hbtqi-personer. Årets sämsta är dock Storbritannien som tappar många placeringar. Där lovade först regeringen en modern könstillhörighetslag, men nu har man backat från det och för en transfobisk politik. Sverige får inte följa Storbritanniens exempel.