Viktor Orbán får sitta kvar vid makten med regeringskoalitionen Fidesz-KDNP. Det var inför stort jubel som han sent igår kväll utropade sig som vinnare av Ungerns parlamentsval.

– Vi har tagit en klar seger. En seger så stor att den kanske kan ses från månen. Och definitivt från Bryssel, sa Orbán.

Men det var inte en dag med ren seger för den högernationalistiske premiärministern. I samband med parlamentsvalet hölls även en folkomröstning om fyra hbtq-frågor på uppdrag av regeringen – vilket slutade i fiasko för Orbán.

I juni 2021 röstade det ungerska parlamentet igenom en lag som skulle göra det förbjudet att dela innehåll om ”homosexualitet eller könsbyte” med personer under 18 år. Lagen blev hårt kritiserad, bland annat från EU-kommissionen.

Som svar på Bryssels kritik mot Ungern beslutade Orbán att det ungerska folket skulle rösta om ”hbtq-propaganda” vilket delades upp i fyra frågor för ungrarna att säga sitt om. Frågorna som igår besvarades var om de var för undervisning i hbtq-frågor i skolor utan att vårdnadshavare har gett sitt samtycke, om man ska få lyfta frågor om könsbekräftande vård inför barn och om mediainnehåll som skulle kunna påverka sexuell läggning får visas för barn.

Nu står det klart att den så kallade ”folkomröstningen om barnskydd” blev ett fiasko. Anledningen är att det var för få giltiga röster vilket gjorde att folkomröstningen ogiltighetsförklarats. För att en folkomröstningen ska gälla måste 50 procent av de som röstar ha besvarat frågan på ett korrekt sätt och över 50 procent av dessa ha röstat för.

Hade omröstningen inte dömts som ogiltig ser det däremot ut som att en lag mot ”hbtq-propaganda” hade kunnat bli verklighet i Ungern då en utklassande majoritet av de giltiga rösterna var för.

Inför folkomröstningen har hbtqi-aktivister kampanjat för att folk ska rösta felaktigt just för att få till en ogiltighetsförklaring. De har bland annat spridit information om att man ska kryssa i båda ”ja” och ”nej” vilket gör att rösten inte räknas som giltig.