Under världskonferensen har arrangören ILGA delat ut ett pris till Argentinas president, för införandet av den nya lagen.
Den gör det möjligt att byta juridiskt kön, oavsett hur ens kropp ser ut. Vill man istället bara göra kroppsliga ingrepp och inte byta juridiskt kön är också det tillåtet.
– Lagen utgår från vad individen vill och det krävs inte att man har en diagnos eller genomgår en lång utredning för att få byta kön, säger Emiliano Litardo, juristen som var med och skrev lagen.
Staten finansierar könsbytet och även barn får genomföra könsbyte. Men handlar det om fysiska ingrepp, så behövs ett domslut och föräldrarnas godkännande.
– Fast barnet kan med hjälp av sin advokat ändå lyckas driva igenom ett könsbyte.
Är det bra att barn får byta kön?
– Att barn får byta kön tidigt, kan göra att de slipper grubbla så mycket över sin identitet och kanske slipper bli mobbade i skolan. I argentinska skolor måste du klä dig som en kille om du är en kille och tvärtom. Och är du tjej, får du inte ha kort hår.
Men vore det inte bättre att ändra dessa normer först?
– Jo, så klart. Men vi hoppas att den här lagen förändrar attityder och i lagen står inskrivet att arbetsgivare eller fröknar inte får ifrågasätta könsidentitet.
Hur kommer det sig att du brinner för transfrågor?
– Som transperson kan man inte dölja vem man är. Det talar kroppen om. Är du lesbisk kan du välja att visa det, eller att inte visa det.
Finns det någon risk med lagen?
– Att det fortfarande bara finns två kön, man eller kvinna. Trans är inte godkänt som kön. Å andra sidan blir ju en kvinna en riktig kvinna.
Om man ångrar sig?
– Att genomgå ett könsbyte är ofta något man tänker igenom väldigt länge. Man vaknar inte bara upp och tänker ”nu ska jag byta kön”. Och gör man en näsoperation kan man ju också ångra sig. Det är samma sak.
Jag läste en debattartikel som gick ut på att länder använder en positiv inställning i hbtq-frågor för att täcka upp att de brister när det gäller andra mänskliga rättigheter, så kallad ”pinkwashing”. Vad säger du om det?
– Jag håller inte med. Våra politiker har mänskliga rättigheter som prio ett. Fast det är klart. I Argentina får man inte göra abort. Så i vissa frågor ligger vi långt fram och i andra, långt bak.
Vilka reaktioner har du fått?
– Total glädje.
Vad är det bästa med den nya lagen?
– Att den ger rättigheter åt transpersoner och stärker dem.
Uppdaterad 2020-10-26