I samband med bilder på bombade städer, pansarvagnar och människor på flykt dyker en stor mängd insamlingar upp riktade till privatpersoner. Viljan att hjälpa ukrainare är stor och många skänker pengar till humanitära insatser i landet.
De svenska organisationerna RFSL och Regnbågsfonden har båda insamlingar som riktar sig mot hbtq-individer.
Nu rapporterar organisationen Kyiv Pride om en bluffkampanj som sprids där utländska bidragsgivare uppmanas skänka pengar.
”Medan hbtq+communityt tillsammans med andra ukrainare är i krig, volontärar eller donerar till armén spekulerar homofober om kriget och har skapat ett fejkkonto för utländska personer där de uppmanas donera pengar för att hjälpa Kyiv Pride. Det är en bluff” skriver Kyiv Pride på Twitter och delar skärmdumpar från insamlingen.
QX har pratat med Johnny Kroneld, som är styrelseordförande för RFSL:s insamlingsstiftelse och enhetschef för kampanjer på Barncancerfonden. Enligt honom är det läge att vara varsam i valet av var man ska skänka sina pengar.
– Det är uppenbart så att svenskarnas vilja att bistå med ekonomisk hjälp till Ukraina är rekordstor. RFSL:s insamlingskampanj till stöd för evakuering av hbtqi-personer och stöd till hbtqi-organisationer i Ukraina har lyckats otroligt väl, vilket är mycket glädjande då det gör stor skillnad, säger Kroneld och fortsätter:
– Vi har också sett att det sker bedrägerier där man utger sig för att vara en organisation eller insamling som stöttar hbtqi-personer i Ukraina. Det viktiga är att som givare enbart bidra till insamlingar där man känner personen bakom väldigt väl, alternativt att det är en väl etablerad organisation med 90-konto (Svensk insamlingskontroll). Gör det gärna via organisationens hemsida eller officiella sida på sociala medier.
Han poängterar också att värdefull hjälp inte enbart behöver vara i form av rena bidragspengar.
– Det är viktigt att vara medveten om att man kan bidra på flera olika sätt utöver att bidra med pengar. Dela gärna organisationers information, uppmaningar och kunskap som de kommunicerar på sociala medier i dina egna kanaler. Läs också gärna på kring vad organisationerna behöver för stöd, det sker bland annat otroligt fina insatser med insamlingar av kläder och mat som transporteras till Ukraina och grannländerna. Det går att göra skillnad på en mängd olika sätt.