Ukraina har blixtsnabbt mobiliserat sig för att försvara sitt land mot den ryska invasionen. En av de som står redo i Lvivs territoriella försvar i västra Ukraina är Veronika Limina, som innan kriget arbetade på en organisation som främjar lika rättigheter för hbtq-personer inom militären.

Samtidigt som Ryssland positionerade sig runt landet tränade hon upp frivilliga hbtq-personer i stridsfärdigheter och akutsjukvård för att vara redo för strid, skriver The Daily Beast.

– Jag är arg. Vi kommer att döda Putin, säger hon till Daily Beast.

Andrii Kravchuk från hbtq-organisationen Nash Svit Center i Kiev berättar att han sett stora strömningar av hbtq-personer som ansluter sig till civilförsvaret och hbtq-veteraner som återgått till armén..

– Vi är mycket medvetna om hotbilden mot oss, både som ukrainare och som hbtq-personer. En rysk ockupation skulle betyda fullkomlig laglöshet och förtryck, säger han till Daily Beast och konstaterar att ukrainska hbtq-personer nu krigar med extra hög insats.

– Nu har vi bara två alternativ. Antingen försvarar vi vårt land så det blir en del av den fria världen, eller så blir vi helt utan frihet.