Det var i oktober som Joakim kallades till intervju på Kulturskolan. Cheferna där tyckte att han hade god kompetens och bred erfarenhet. Därför fick han tjänsten, ett ledigt mammavikariat, på Kulturskolan.
Kvinnan som skulle vara mammaledig hade 40 procent av sin tjänst på Kulturskolan och 50 procent på Mötesplatsen, en plats för vuxna, barn och ungdomar, med olika kulturer och bakgrunder, att mötas på.
Samma dag som intervjun fick Joakim åka och träffa kommunens kulturchef, som är ansvarig för tillsättandet av tjänsten på Mötesplatsen, så att Joakim skulle kunna få resterande 50 procent också. Chefen var positivt inställd till Joakim.
– Han lovade till 99 procent att jag skulle få jobbet, men sa att han behövde prata med föreståndaren för Mötesplatsen först, säger Joakim.
Det gjorde han och hon bad att få träffa Joakim. Han intervjuades igen, men tjänsten utlystes också. Under intervjun frågades Joakim ut om sin läggning.
– Hon frågade om det kunde bli problem med min läggning och sa att Ljungdala var ett invandrartätt område. Muslimer kan ha problem med andra läggningar, hävdade hon. Men jag sa att jag arbetat i invandrartäta områden tidigare och att det aldrig varit något problem.
Joakim tyckte att det var för mycket fokus på att han är homosexuell under intervjun.
– Min läggning har ju ingenting med mitt arbeta att göra och ingen har frågat under intervjuer tidigare.
Det var inte föreståndaren som först tog upp ämnet, utan Joakim var öppen och sa att han var sambo med en man. Men det var att följdfrågorna var så många och åsikten om att hans läggning skulle kunna ställa till det, som gjorde Joakim orolig.
– Och sen drog hon ett skämt, som jag inte alls förstod. Det handlade om tre killar som aldrig sett en bög och därför sökte upp en. Jag förstod inte det roliga med det.
Efter flera veckor fick Joakim beskedet att han och en annan sökande skulle provjobba en kväll. Joakim gick därför till Mötesplatsen och gjorde bra ifrån sig.
– ”Det känns som om du jobbat här i tio år”, sa de anställda där och de önskade mig välkommen tillbaka, efter kvällens slut.
Därefter fick Joakim vänta ännu längre. Men så kom beskedet. Joakim hade inte fått tjänsten, de resterande 50 procent, som han till 99 % blivit lovad. Han blev besviken.
– Hon som sökte har inte alls samma erfarenhet som jag. Hon går fortfarande i skolan och är inte utbildad dramapedagog, vilket de efterlyste att man skulle vara i jobbannonsen, säger Joakim som begärt ut de sökandes cv:n.
Han undrade vad som gått snett och kände att intervjun hade känts väldigt konstig och att det hade varit fokus på fel saker – att han är homosexuell.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vara öppen och stå för den man är. Det har jag alltid gjort. Det är inte så att jag skriker ut att jag är bög, men om någon frågar säger jag sanningen och det gäller även om mina elever frågar. Jag är ju dramapedagog och arbetar med personlighetsutveckling. Och är man inte sann mot sig själv och andra, blir det svårt att utvecklas.
Joakim har anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen och de anser att ärendet är klockrent. Joakims nuvarande chefer på Kulturskolan stöttar honom till 100 procent, likaså gör hans kollegor.
Kulturchefen i kommunen försvarar sig och till tidningen Norra Skåne säger han: ”att olikheter berikar” och anledningen till att de frågade om hans läggning var att ”undersöka vilket förhållningssätt han hade”. Anledningen till att Joakim inte fick tjänsten är att den andra personen är kvinna och hade erfarenhet av mindre barn, enligt honom.
Föreståndaren för Mötesplatsen säger att hon inte kan minnas att några frågor om Joakims läggning ställdes och att anledningen till att kvinnan fick tjänsten är att hon har erfarenhet av att jobba med äldre. Deras berättelser går alltså isär.
Joakim hoppas nu få upprättelse och ekonomisk ersättning.
– Det har tagit väldigt lång tid och jag har levt på 40 procents inkomst. Jag har ingen a-kassa och det är ganska tufft att klara sig på den lönen.
Uppdaterad 2021-10-13