Idag tvingades konstnären och författaren Anna Benson ta ner sina tavlor från lobbyn på Scandic Anglais. Hon är både arg och besviken på Scandic.
Anledningen till att hon tvingas ta ner utställningen är enligt Anna att hotellet fått klagomål på hennes nakna konst. Framför allt på tavlorna med två kvinnor. På den ena ligger en kvinna i famnen på den andra.
– Jag fick höra att hotellgäster skrivit brev till hotelledningen och klagat och att de känt sig kränkta av min konst. En del har till och med bytt hotell, berättar Anna.
Det fick personalen på Anglais att agera.
Redan efter att utställningen bara hängt i ett par dagar hörde hotellchefen på Scandic Anglais av sig och bad Anna ta bort två av tavlorna som de fått extra mycket klagomål på. Båda var målningar där två nakna kvinnor antingen omfamnade varandra eller tog i varandra. Men Anna vägrade.
Och utställningen fick hänga kvar. Ett tag.
– Men för någon vecka sedan ringde hotellchefen igen, tydligen hade hon fått backning av koncernledningen på Scandic, för min konst måste ner, säger Anna.
Enligt Karin Hellgren, pressansvarig på Scandic är det hela ett missförstånd.
– Det stämmer inte att den var bokad till och med sista januari. Det är ytterst sällan vi har en utställning som pågår i fyra månader. Vi var dubbelbokade i november och bad därför Anna ta ner sin utställning, men vi erbjöd henne att komma tillbaka i december igen.
Anna visar den mailkonversation hon haft med Scandic där det står att hennes utställning ska hänga på Anglais till och med januari. Hon bekräftar att hon fick erbjudande om att komma tillbaka till Anglais i december. Men att Scandic Anglais då bad om en inte lika naken utställning…
”Pga det klagomål vi fått på nuvarande utställning så kan vi ej godkänna dessa tavlor till utställningen i december” stod det i mailet från Anglais.
– Hon har ju andra tavlor som inte är så nakna, säger Karin. Och vi vill ju förnya oss.
Anna är dock oförstående till Scandics agerande.
– Jag målar ju naket. Alla mina tavlor är nakna. Det visste de innan. För mig är det bara ett sätt för dem att säga att jag inte är välkommen mer.
Hur känner du idag, Anna?
– Jag tycker det är fascinerande hur Scandic agerar. Det finns ju betydligt mer anstötande konst än min. Jag menar, två nakna kvinnor som håller om varandra. Kom igen. Det är ju ändå 2012.

Här är några av tavlorna som inte längre är välkomna på Scandic då gäster på Scandic Anglais har klagat och känt sig kränkta: