Nu startar ett säkrare sex-projekt som ska nå killar som tar betalt för att ligga med andra män. Nicklas Dennermalm på RFSL Stockholm leder arbetet.

– När det handlar om sex mot betalning så förhandlas det också ofta om kondom. Det finns personer som betalar mer för att slippa använda kondom vilket så klart påverkar hälsan hos dem som säljer, berättar han.

Projektet har två syften. Dels bygga ett nätverk för ökad kompetens hos organisationer som jobbar eller borde jobba med killar och transtjejer som säljer sex. Det kan vara socialtjänsten eller ungdomsmottagningar som behöver utbildning kring sexsäljande mellan män. Den andra delen i projektet är att bygga en hemsida som riktar sig till killar och transtjejer som har sex mot ersättning.
– Vi letar efter killar som har färsk erfarenhet av att sälja sex, men de är svåra att hitta. Vi kan inte genomföra ett projekt utan dem så nu vill vi komma i kontakt med dem, säger Nicklas Dennermalm. Vi behöver hjälp med att skriva texter till hemsidan, ge feedback eller delta i nätverket.

Han poängterar att syftet med projektet i första hand är öka hälsan hos killarna och transtjejerna och att de ska ha mer säkrare sex Det viktiga är att hjälpa personerna där de befinner sig mentalt och utifrån de hälsobehov de själva uttrycker, även om samhällets uppfattning är att de ska sluta sälja sex sig. Sexsäljarna gör det dom gör av olika orsaker. Ibland för pengar, bostad eller att komma in på klubbar. Vissa ser det som en extrainkomst under studierna.
– Alla som säljer sex mår inte dåligt av det, men det finns helt klart personer som gör det. Det här projektet handlar om att de ska få verktygen praktisera säkrare sex, även om det är sex mot ersättning.

Redan nu samarbetar RFSL Stockholm med Rose Alliance som organiserar sexarbetare oavsett kön vilket gör att sexarbetarna perspektiv funnits med i hela processen.

Nicklas Dennermalm framhåller att projektet inte är politiskt eller tar ställning för eller emot prostitution eller sexarbete. Dock har RFSL:s kongress konstaterat att lagen försvårar det sociala arbetet och skapar ett stigma kring personer som säljer sex.

– Vi hoppas att projektet ska hjälpa sexsäljarna att sätta gränser. För att kunna göra det måste vi prata med dem. Det här är ett första steg att lyfta frågorna.

Har du erfarenhet av att sälja sex? Hör av dig till
[email protected]. Du kan självklart vara anonym genom hela projektet.