Det är Transit som kommer att ha en halvdags workshop. Transit arbetar för transpersoners välbefinnande och projektet har drivits i tre år, med medel från Arvsfonden.
– Det avslutas den sista oktober, så det här blir det sista vi gör inom projektets ramar, säger Transits projektledare, Lisa Ericson. Projektet leds av RFSL Stockholm.
Det är första gången de anordnar en röstworkshop.
– Det finns personer som hjälper en med rösten, men det är oftast i samband med sånglektioner, om man har talfel eller om man genomgår en könsutredning. Vi vill göra det på ett mer kravlöst och enkelt sätt, där deltagarna kan leka med rösten.
Eva Hansson är terapeut och driver en hbt-mottagning i Bagarmossen. Hon är också logonom och den som kommer att hålla i röstworkshopen. Under den kommer deltagarna lära sig att andas rätt och hitta en egen styrka i rösten.
– Det kan vara skönt att befinna sig i ett sammanhang där det är en självklarhet att vara trans. När man bär på en hemlighet, som transpersoner gör ibland, blir ofta kropp och röst spänd och när det finns spänningar i rösten kan det låta som om man ber om ursäkt för sig själv.
Vad har kroppen med rösten att göra?
– Om man har ett tillbakahållet kroppsspråk är ofta rösten också tillbakahållen och då blir det svårt att bli tagen på allvar. Vår röst bor ju i vår kropp.
Varför är rösten så viktig?
– Egentligen har det inte så mycket att göra med vad vi säger, utan mer om hur vi säger det. Om man är bekväm med sin röst, känner man större glädje i sig själv och vågar ta plats. Att släppa ut sin röst handlar om att möta sig själv och andra. Det är kul! säger Eva Hansson.
Men kan man inte bara få låta som man gör? Måste man låta på ett visst sätt, utifrån kön?
– Det är väl det ultimata, men det finns normer och föreställningar i vårt samhälle. Under workshopen är man fri att pröva sig fram, på sina egna villkor, säger Lisa Ericson.
Uppdaterad 2016-11-15