Det rasar en debatt i Pajala kommun som startade när KD-politikern Magnus Gustafsson i torsdags informerade om att han skulle hålla sina barn hemma från skolan under fredagen. Anledningen till att Gustafssons barn inte skulle närvara på fredagens undervisning var för att skolan skulle se pjäsen Lust, som har hbtq-inslag i form av romans mellan två tjejer.
Han publicerade ett inlägg i Facebookgruppen Korpilombolo där han uppmanade andra föräldrar att ”ta sig en funderare”, vilket SVT Norrbotten var först att rapportera om.
”Det är lustigt att den moderna regnbågens anhängare släpps in i skolan på alla möjliga sätt, medan allt som har med den historiska regnbågen att göra nagelfars i absurdum” skrev Gustafsson.
Inlägget blev flitigt kommenterat av andra upprörda föräldrar och av personer som ifrågasatte varför vissa elever inte skulle få ta del av den undervisning som visar på samhällets mångfald.
Joakim Isaksson Markström är ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län och uppvuxen i Korpilombolo. Han har följt med i debatten och känner väl igen tongångarna.
– Det har alltid varit tabu att prata om homosexualitet här, men jag trodde att vi nu kommit längre. De senaste dagarna har varit som att återuppleva ett barndomstrauma för mig.
Inläggskivaren Magnus Gustafsson har i helgen lämnat sina politiska uppdrag inom Kristdemokraterna. Men i gårdagens Haparandablad tog Leif Gramner (KD), som är kommunstyrelsens vice ordförande i Pajala, vid i debatten och menade att det är upp till föräldrarna att besluta om barnen ska få gå på teater i skolan.
– Nu låtsas vi vända på hela systemet och förvrider det som naturen skapat, säger Gramner till Haparandabladet och påpekar att kärlek mellan man och kvinna ska vara norm.
Vidare påstår han att 12-åringer får göra könskorrigeringar.
– Du ska vara 18 år för att gå till systemet, men en 12-åring får göra könskorrigering. Det är horribelt.
RFSL Luleå har nu sträck ut en hand till kommunen för att göra sig behjälpliga i ett förändringsarbete.
– Det här är inte första gången som debatten förs om barn som hålls hemma i Pajala kommun i samband med utbildning i hbtqi-frågor och jag är glad att vi pratar om det här igen, säger Isaksson Markström och fortsätter:
– Vi har gått ut med att vi har en kurator tillgänglig för de som önskar, att vi finns här för de som vill prata. Det är väldigt viktigt att elever och personal känner att de kan prata om de här frågorna.
Uppdaterad 2022-01-11