I slutet av 2019 vann Diana Wolff Dragqueen of The Year-tävlingen i Stockholm, vilket ledde till en nominering till Årets Drag på QX Gaygala. Sedan dess har hon börjat föreläsa om identitet, drag och HBTQ+ i skolor.
Hur kommer det sig att du började med detta?
– Jag fick en förfrågan av ett toleransprojekt i Västra Götaland som visste vem jag var via en av mina lärare som jag hade på gymnasiet, där min drag föddes. När jag gick i grundskolan hade jag verkligen velat haft något liknande som det jag gör idag. Dessutom tycker jag att det är väldigt givande och lärorikt.
Vad pratar du om?
– Jag pratar om HBTQIA+, drag och identitet och respekt. Några saker som jag nämner är konceptet med att ha en vald familj som många HBTQIA+personer har just för att deras familj kanske inte accepterar HBTQIA+. Jag pratar också om pronomen och alla olika identiteter som existerar, plus saker som drag och dess historia med Stonewall och After Dark. Men så berättar jag även om de som lärt mig det jag kan vilket är mina kära kära ”dragmammor” Cherry Wilder och Bebulah i Göteborg.
Hur är reaktionerna?
– Det har varit helt underbart. Jag har fått en massa kärlek och har även fått folk att acceptera sig själva och våga komma ut. Det är tragiskt att folk måste behöva ”komma ut” men jag är glad att jag har kunnat hjälpa några känna sig bekväma och starka nog att göra det, för det kan vara en väldigt jobbig upplevelse.
Vad har eleverna för bild av drag och HBTQ+?
– Det har funnits lite förvirring mellan drag och transsexuella men då har jag förklarat att dessa två ord är två helt olika saker. Jag har också förklarat att det finns transexuella dragqueens och förklarat djupare om dessa två ordets olika betydelser.
Vad har dragen betytt för dig?
– Drag är mitt ”euphoria”, och jag gör det inte för någon annan. Drag är ett måste för mig, det gör mig lycklig och skapar en positiv effekt på mina nära och världen. Betydelsen är oändlig!
Du pratar om identitet, hur identifierar du dig?
– Jag identifierar mig som icke-binär (non-binary) och detta betyder att jag inte identifierar mig som något av de traditionella könen. Mina pronomen är ganska simpla, jag bryr mig faktiskt inte vad folk säger.. han, hon eller dem, och jag vill inte att folk heller ska känna press över att säga fel och råka kränka mig. Jag är inte så lättkränkt. Det är helt okej att säga fel om du rättar dig och respekterar personen i frågas önskning om deras pronomen efteråt! Jag föredrar hon/henne när jag är Diana Wolff såklart!
Hur anlitar man dig för att komma och prata?
– Just nu kan man nå mig på mina sociala medier, specifikt via Instagram, där mitt namn är: @Dianawolffx eller via min mejl: [email protected] Min plan är att skapa ett företag /organisation runt detta och kunna föreläsa över hela Sverige, kanske Norden!
Uppdaterad 2021-12-05