Nu avrundar RFSL det som måste beskrivas som den mest tumultartade mandatperioden i förbundets historia. Det började med en skräll på kongressen 2019 när ombuden gick emot valberedningens förslag, vilket är extremt ovanligt. Valberedningen hade rekommenderat dåvarande förbundsordförande Sandra Ehne att väljas om till posten, men ombuden valde att istället att rösta fram Deidre Palacios som ny ordförande.
Efter den starten kom pandemin och sen uppdagades att en person från RFSL Stockholm hade begått sexuella övergrepp mot asylsökande hbtq-personer inom Newcomers.
Nu står RFSL inför sin nästa kongress och val av förbundsordförande, och även denna gång rekommenderar valberedningen en annan person än Deidre Palacios till posten, nämligen Jorge María Londoño som är ett nytt namn för organisationen. Till QX berättar nu Deidre Palacios om hens tankar till att inte bli rekommenderad för omval och varför hen väljer att kandidera vid sidan om.
Hur minns du förra kongressen? Det var ju på ett lite annorlunda sätt som du blev vald.
– Det var en väldigt speciell kongress. Jag var nominerad av avdelningarna men var ju inte alls med i valberedningens förslag. Så jag blev ju väldigt överraskad när jag blev vald. Det togs också många viktiga beslut för RFSLs framtid under den kongressen.
”Vi har behövt hantera en av de största kriserna någonsin”
Vad är dina reflektioner om de två åren som du varit förbundsordförande?
– Det har ju varit en väldigt annorlunda mandatperiod eftersom vi inte har kunnat träffas alls under två års tid. Det är annorlunda att jobba ihop på det sättet som styrelse eller grupp, och det har varit en utmaning så att säga. Sen har vi ju också behövt hantera en av de största kriserna någonsin, de övergrepp som skedde inom RFSL Stockholm. Förutom de svåra förutsättningarna i och med pandemin och den krisen som var så har vi också fått arbeta med utvecklingen av för hbtq-personers rättigheter nationellt och globalt. Det är jag verkligen stolt över. Vi är en stark kraft som driver på förändringar, säger hen och fortsätter:
– När jag blev vald till ordförande så lovade jag mig själv att jag skulle leda RFSL med transparens, styrka och mod och det hoppas jag att jag verkligen har levererat på.
Det måste ha varit en tuff tid att sitta som ordföranden med tanke på krisen RFSL gick igenom när övergreppen uppdagades?
– Ja det har tagit extremt mycket tid. Under några månader så var det 60-timmars veckor för mig. Det var ju en av de största kriserna i RFSL:s historia, och det drabbade människor ur en mycket sårbar grupp. Det drabbade ju dessutom inte bara RFSL Stockholm utan RFSL i hela landet. Det blev en förtroendefråga för hela förbundet. Samtidigt som det krävdes enorma insatser för att kunna hantera krisen på bästa sätt och för att kunna stötta de här personerna som blivit utsatta för de här övergreppen. Jag har själv fått sitta och boka psykolog- och läkartider till drabbade. Det har varit en minst sagt extrem situation. Jag hade också en del kontakter med alla personer runtomkring som inte själva blev utsatta för övergreppen men som drabbades genom att de till exempel kände någon som utsatts.
”Valberedningen rekommenderar väldigt många utanför RFSL till styrelsen”
Hur känner du inför att valberedningen rekommenderar en annan till posten?
– Utifrån förslaget i sin helhet så ser jag att valberedningen tänker sig en väg för RFSL i framtiden och jag tror på en annan väg. Det är därför jag inte är med i förslaget tror jag. Det man ser nu i valberedningens förslag är att det är väldigt många personer utifrån RFSL, och inte från organisationen idag. Man har också valt att inte ta med personer som har väldigt stark erfarenhet från styrelsen och av avdelningsarbete. Jag tror att det är fel väg att gå att ta bort all den kompetensen som har byggts upp under åren och med det också en del av rörelsen. Rörelsen ska gå hand i hand med professionaliseringen och det ena ska inte behöva utesluta det andra.
Är det därför du kandiderar på sidan om?
– Ja, det är ovanligt men det är därför. Jag tänker att oddsen för att bli vald igen när jag ännu en gång inte är valberedningens förslag är dåliga. Men jag vill ändå visa vart jag står och vad jag står för. Och det vill jag visa oavsett om jag blir vald eller inte.
Osäker på hur RFSL:s avdelningar tänker rösta
Tror du att du fortsatt har ombuden bakom dig?
– Det vet jag faktiskt inte. Just på grund av att det har varit en pandemi också. Vanligtvis träffar vi ju avdelningar och förtroendevalda några gånger om året, men nu har vi inte setts allt på två år. Så jag kan inte avgöra hur avdelningar och ombud tänker rösta.
Vad är dina tankar om valberedningens namn till posten? Jorge María Londoño
– Vi känner varandra sen innan och den är en väldigt bra person. Det skulle gärna vara en person som jag i stället för att konkurrera emot skulle samarbeta med. Jag tror att det skulle bli hur bra som helst att sitta i samma styrelse och arbeta gemensamt.
Hur ser du på den kommande mandatperioden om du blir vald?
– Om jag mot alla odds skulle bli vald så ser jag jättemycket fram emot kommande mandatperiod. Vi har jobbat upp en kompetens i styrelsen de här åren som man hade kunnat fortsatt att bygga på. Med lite nya personer och nya kompetenser på det skulle vi kunna få fullfölja vårt arbete och åstadkomma mycket viktiga saker som jag väldigt gärna skulle vilja göra. Dessutom skulle det vara fint att jobba med en styrelse som man faktiskt får träffa. Hela den sociala delen med att sitta i en styrelse med den gemenskapen har ju inte gått att uppnå på samma sätt genom en skärm.
Om du blir omvald, vad kommer du fokusera på?
– Snart har vi ju ett ödesval i Sverige. Vi vet att nationalistiska och rasistiska krafter växer i Sverige och i världen. Vi i RFSL och det civila samhället behöver vara en motståndskraft som enar och driver en politik som ligger i framkant. Vi behöver vara en kraft som vågar leda komplexa frågor. Vi behöver vara en stark röst för hbtq-personer.
QX har varit i kontakt med valberedningens förslag till ny förbundsordförande Jorge María Londoño som fick förhinder från att medverka.
Uppdaterad 2023-10-30