Syftet med den ideella föreningen är att bygga nätverk. För asylsökande är det viktigt att hitta ett hbtq-sammanhang när de kommer till Sverige.
– Vi vill stötta och bygga upp ett community för de nyanlända, säger ordföranden Maria Källner. Vi startar i Stockholm men hoppas förstås på att spridas över landet.
Styrelsen består av före detta volontärer för Newcomers (RFSL Stockholm) och personer som själva är flyktingar och aktivister, förutom Maria Källner bland andra Ronah Ainembabazi och Torbjörn Sander.
Vice ordförande Ronah Ainembabazi säger att organisationen ska förbereda dem som befinner sig i asylprocessen för intervjun med migrationsverket. Hon berättar att man också kommer att lära ut kulturen och den nya miljö som de nyanlända har kommit till.
– Vi vill erbjuda en säker plats där det inte finns någon diskriminering eller fobi av något slag, de asylsökande ska känna sig som hemma och behandlas med den allra största respekt.
Organisatörerna hoppas på att få till ett samarbete med någon som kan erbjuda en lokal för fika en gång i månaden.
– Att ha en träffpunkt betyder otroligt mycket för den här gruppen, säger Maria Källner.
Torbjörn Sander började engagera sig i hbtq-flyktingar 2015.
– Vi som har varit volontärer i många år kände att vi ville arbeta på ett nytt sätt. Vi blir ett komplement till RFSL:s Newcomers.
Även han anser att sociala aktiviteter är jätteviktiga.
– Ska man klara utredningen är det viktigt att ha ett sammanhang där man kan vara öppen.
Föreningen söker nu personer som vill bli volontärer. De hoppas till exempel få hbtq-personer med andra nätverk att ta med sig medlemmarna till olika verksamheter. Det kan handla om att bjuda med någon som vill komma in i ballroomscenen eller det kan vara att ta med någon till regnbågsmässan.
– Vi har massor med idéer om vad vi vill hitta på, men det viktigaste är nog just mentorskapet. Det är en lång resa att få styr på tillvaron för många och man kan behöva hjälp med allt möjligt, inte minst med att fylla i blanketter, säger Maria Källner.
Under pandemin har det inte kommit så många flyktingar till Sverige men det har ändå kommit hbtq-flyktingar till Stockholm från andra delar av landet.
– Vi vet ju inte men när restriktionerna släpps kan det komma fler till Sverige, säger Torbjörn Sander. De länder som hbtq-personer flyr ifrån har ju inte blivit mänskligare under pandemin.
För mer information och kontakt med Rainbow Refugees tryck här.
Uppdaterad 2021-10-06