Under hösten 2017 svepte en våg av uppror över världen. Inlägg med texten #metoo spred sig över sociala medier med berättelser om sexuella trakasserier, övergrepp och våld. Men bland alla berättelser saknades röster. Det ska RFSL nu råda bot på med antologin Vi också!
– I Vi också! lyfts hbtqi+personers metoo-upplevelser. Den visar att en större del hbtqi+ personer än heterosexuella cispersoner har blivit utsatta. Det är ett stort problem och äntligen blir dessa röster hörda, säger Maria Niemi som är redaktör för boken, och fortsätter:
– Vi hoppas att antologin gör att man börjar prata mer öppet om dessa frågor i communityt. Av personerna i berättelserna var det väldigt få som sökte stöd i vården och nästan inga polisanmälde. Det är ett problem och vi hoppas att de som bemöter hbtqi+personer ställer sig frågan: Varför finns det en ovilja att ta del av samhällets stödinsatser och vad kan vi göra åt det?
”Det finns en viss desperation i att vara bruksortsbög”
Shaun Walls är en av de som nu berättar sin metoo-upplevelse i boken. Den handlar om att bli utsatt för ”catfishing”, när en person använder sig av en fejkad identitet för att ragga på nätet.
– Min berättelse har hänt flera gånger i olika versioner. Det handlar om övergrepp där kontakten börjar i en app. Allting genomsyras av bruksortsproblematik. Det finns en viss desperation med att vara bruksortsbög. Det för med sig en stark längtan efter kontakt, närhet, sex och kärlek.
Walls berättar att han idag känner en stark oro när han träffar personer online. Då han inte vet om den utger sig för att vara någon annan.
– Det är så normaliserat i min värld som homosexuell och ickebinär att man inte ens kallar det här för våldtäkt eller sexuellt våld längre. I stället förblir vi tysta eller så skämtas det bort.
Hur känns det att berätta din historia?
– Det känns bra och det är starkt att se så många berättelser samlade. Jag vill att läsaren ska få en känsla av att de inte är ensamma.
Uppdaterad 2024-10-03