Tyska Deutsche Welle har träffade den 20-åriga ”Rabia” bara timmar innan bombexplosionen vid Kabuls flygplats. Hon nekades att ta sig vidare vid en av Talibanernas check-points. Nu lever hon i Kabul, gömd och i ständig skräck för den speciella enhet som Talibanstyret aktiverat i syfte att spåra upp homo-bi och transpersoner i landet.

– Talibanerna tycker vi är samhällets avskräde och de är ute efter att förinta oss, säger ”Rabia” till DW.

Med talibanernas maktövertagande har dödsstraff för homosexualitet åter börjat praktiseras i hela landet. Till den tyska tidningen Bild förklarade talibantillsatta domaren Gul Rahim i juli i år från en redan då talibanstyrd region:

”För homosexuella finns bara två former av straff: Antingen stening eller så måste han ställas framför en mur som välts över honom. Muren skall var 2,5 till 3 meter hög.”

Bara några dagar efter talibanernas maktövertagande berättade den 25-årige homosexuella ”Faraz” för DW.com att hans vän dödats efter att ha blivit angiven av andra, gripits av talibanerna, förts iväg och dödats och sedan återlämnat kroppen till familjen. ”Faraz” berättar för DW.com att talibanernas speciella division för att jaga homo-bi och transpersoner går systematiskt till väga.

– De går från gata till gata, och när de hittar någon de ser som gay så tvekar de inte att döda dem.

Faraz berättar även att många hbtq-personer utsatts för försök att avslöjas av talibaner via appar i deras telefoner genom att dessa uppger sig vara journalister. Många har nu av säkerhetsskäl därför helt valt att stänga av positioneringen i sina mobiler.

Situationen i Afghanistan, främst i Kabul där det trots en repressiv lagstiftning kunnat formas ett underjordiskt gayliv under de senaste 20 åren, liknar den akuta situationen i Tjetjenien för ett antal år sedan då den ryska delrepublikens islamistiska ledning beslutade sig för att utrota alla homosexuella.

Då engagerade sig ryska hbtqi-organisationer, med stöd av bland annat svenska Regnbågsfonden, för att rädda människor ut ur Tjetjenien. Då var även den i Kanada baserade organisationen Rainbow Railroad aktiv. De arbetar med att rent praktiskt hjälpa hbtq-personer ut från livsfarliga områden och till säkerhet.

Idag är Rainbow Railroad aktivt engagerade i att försöka rädda så många hbtq-personer som möjligt ut ur Afghanistan.

Just nu arbetar de med en akut evakueringsplan för omkring 300 personer som lever under extremt hot att avrättas av talibanerna. Några har redan lyckats ta sig ut ur landet till länder som är villiga att ta emot dem.

”Detta handlar om ett akut säkerhetsläge”, konstaterar Rainbow Railroad och vädjar om internationellt stöd för att lyckas rädda de som räddas kan och ge praktiskt stöd till de som är kvar i landet och nu tvingats under jord.

Till CBC Toronto sa Rainbow Railroads  Kimahli Powell, som i somras var med att i Malmö öppna World Pride 2021, att hbtq-personer i Afghanistan uttryckt sin oro för att lämnas ut av sina familjer för att mördas av talibanerna.

– Vi måste alla inse och oroas över att hbtq-personer nu är direkt måltavlor, sa han till den kanadensiska nyhetskanalen och konstaterade att de löften om att respektera mänskliga rättigheter som Talibanerna gett knappast kommer gälla kvinnor och garanterat inte hbtq-personer.

Det är något den amerikansk-afghanska hbtqi-aktivisten Nemat Sadat också konstaterar i ett samtal med DW.com. Han kom som barn till USA men återvände 2012 för att undervisa som lärare i sitt födelseland och där också fått kontakt med andra hbtq-personer. Under två veckor efter talibanernas maktövertagande fick han 357 meddelanden från personer som satt fast i landet. Endast en av dessa hade fram till i fredags lyckats ta sig ut. Hon har nu landat i Spanien.

– Talibanerna säger att de kan ge journalister amnesti liksom personer som hjälpt västländernas regeringar och att kvinnor kan fortsätta sin utbildning, säger Sadat till DW.com. Människor är fortfarande misstänksamma mot dessa löften, men de gav dem åtminstone. För hbtqi-personer har Talibanerna inte en brytt som om att lämna något enda löfte.