I förra veckan framkom det att Jönköpings län har minst antal samkönade äktenskap i Sverige, sett till folkmängd per län.

Håkan Karlsson, som jobbar med hbtqi-frågor och folkhälsa i regionen sa till SVT att han tror det beror på olika faktorer. Dels att frågan inte finns på agendan och att Jönköpings rykte om en stark frikyrklig rörelse kan påverka.

Kristian, 30, och Sebastian Kabelacs Wikström , 33, som är uppvuxna Jönköping och bor där ihop håller med om bilden som Håkan Karlsson ger, men nämner även andra orsaker till vad det kan bero på att det är så få samkönade som ingår äktenskap i Jönköpings län.

– Det saknas mötesplatser och sammanhang för hbtq-personer i Jönköping och länet. Men vi ser att organisationer och företag jobbar allt mer med hbtq-frågor och vi tror att Pridefestivalen varit en stor drivkraft i detta och sått frön hos många, säger Kristian till QX.

Sebastian och Kristian träffades via dejtingsajten Qruiser 2008. De flyttade en kort period till Stockholm men flyttade sedan tillbaka till Jönköping. Sebastian jobbar idag som polis och Kristian driver eget som konsult inom Creative/Art Director och som inredningsstylist. De gifte sig 2018.

Kristian, till höger, frilansar som Creative/Art Director och inredningsstylist och Sebastian jobbar som polis.

Vad tror ni att det låga antalet samkönade äktenskap beror på?
– Dels mötesplatserna, men också att frikyrkorörelsen haft starkt fäste i Jönköping, det finns säkert kopplingar till det. Men Svenska Kyrkan pratar allt mer om hbtq-frågor och inkludering, även så regionen och kommunen.

– Jönköping är också en väldigt starkt rotad sport- och industristad, detta medför ju också en viss kultur till exempel machokulturen, där vi vet att det finns svårigheter att vara öppen och komma ut. Man märker prioriteringarna ibland vad gäller kultur och sport i Jönköping.

Kristian, som själv varit engagerad i Priderörelsen i Jönköping, berättar om att man till exempel under sportevenemang kunde spärra av och omdirigera halva staden, medans Prideparaden får trängas och samsas med biltrafik.

– Det finns också tendenser och rapporter om hur Jönköping inte stimulerar och verkar för till exempel kulturella och kreativa näringar. Det gör helt enkelt att folk flyr från staden och väljer att etablera sig i andra städer. Vi tror att många hbtq-personer rör sig i dessa kretsar. Det är tråkigt att man inte väljer att inkludera hbtq-personer i fler sammanhang.

Har ni någon gång funderat på att flytta?
– Ja vi har pratat om det i omgångar, allt mer den senaste tiden. Men det beror inte på hbtq-klimatet utan snarare om att vi drömmer om något mer än ekkorrhjulet och nine-to-five-livet. Så kanske bär det av mot varmare breddgrader så småningom. Vi har helt enkelt också planer som vi ser passar bättre i ett mer internationellt perspektiv.