År 2008 antog LO-förbunden ett policydokument mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Vad har ni gjort sedan dess?

– Mellan 2008 och 2011 har vi bland annat utbildat cirka 1 600 arbetsplatsombud i värderingsfrågor som genomsyras utav mångfaldsögon. De har exempelvis lärt sig hur man arbetar med olika värderingsövningar ute på arbetsplatserna. De är våra frontfigurer där ute, men vi har också en expert på varje sektion, säger Yvonne Chevallerau, lokal ombudsman i Stockholms län och samordningsansvarig för arbetsmetod och arbetssätt ute på arbetsplatserna.

Hur har ni arbetat efter policyn?
– Vi i Kommunal Stockholm har generellt tagit jämställdhets- och mångfaldsarbetet väldigt seriöst ända sedan 2005. Det var den största satsningen inom LO-kollektivet med 20 utbildningsdagar per person. Så nu har vi 75 förändringsledare som har fått i uppdrag att det här ska göras. Förändringsarbetet är ständigt pågående.

Utbildningar, handlingsplaner och policys i all ära, men hur håller ni arbetet levande och hållbart i längden?
– Vi jobbar på tre olika arenor: internt, utåt och gentemot arbetsgivaren. Vi har cirka 3 000 arbetsgivare och ungefär 2 400 förtroendevalda. Det är ju lätt att skicka ut dokument men man måste också få folk att göra något. Därför måste det finnas arbetsstyrande chefer, men vi måste också få in fler personer som verkligen brinner för de här frågorna. Det går hand i hand. Viktigast av allt är att göra det till vardagsfrågor. Därför jobbar vi med att integrera detta i allt arbete vi gör. Hbt-frågorna ska inte vara något vid sidan av. Precis som vi tittar på arbetsmiljö eller anställningsvillkor ska detta integreras. Och i alla våra utbildningar ska en del handla om mångfald och jämställdhet. Förbundskontoret har också bestämt att allt utbildningsmaterial ska kvalitetssäkras. Det ska vara klart nu i augusti. I höst blir det obligatoriskt för hur alla förtroendevalda ska förhålla sig till värderingar och ideologi.

Elisabeth Haug är förhandlande ombudsman, arbetar med yrkesfrågor för barnskötare och organiserar privata arbetsgivare. Hon har nyligen genomfört en satsning för barnskötare om regnbågsfamiljer, där de har utgått från RFSLs utbildningsmaterial filmen ”Så kan det vara – ett metodmaterial om regnbågsfamiljer i förskolan”. Filmen handlar om olika familjer, normer och etnicitet. Elisabeth Haug märkte att det fanns stort behov eftersom hon mött personer som uttryckt ”Det behöver inte vi, vi har inga sådana barn här”.

Hur många har gått utbildningen?
– Vi bjöd in arbetsplatsombud och barnskötare, så nu har drygt 60 personer gått den. Vi håller på och utvärderar just nu men många har tagit den till sig och arbetar vidare. Nu hoppas vi att de tar den med sig till sina arbetsgivare och använder i sina kommuner.

Ni anordnade ju seminariet ”Alla ska känna sig trygga på jobbet” i Pride-park. Varför behövs fortfarande dessa seminarier?
– Det kommer ständigt nya arbetsgivare med nya förutsättningar, så detta är ett fortlöpande arbete. Vi ska fortsätta bevaka det här precis som alla andra frågor tills vi får ett annat samhälle, säger Yvonne Chevallerau.