Han står med en klunga personer i en lummig park, ”De fallna hjältarnas park” i staden Zabrze i södra Polen i börja av juli. Mitt i samlingen vajar en regnbågsflagga.
Ett drygt 30-tal personer har stämt träff för en jämställdhetspicknick, väl medvetna om att polisen fick hålla motdemonstranter borta när en jämställdhetsmarsch arrangerades i samma stad för två år sedan. Och visst, även denna gång har en grupp lokala fotbollssupportrar samlats en bit bort.
– Det känns dåligt, men man vänjer sig. Nu har det blivit vanligt, säger Kasper Piechotzek.
Att öppet ifrågasätta hbtq-personer har blivit mer förekommande i Polen. Retoriken har hårdnat sedan Lag och Rättvisa (PIS) kom till makten 2015. President Andrzej Duda är en av dem som har hetsat mot homosexuella.
När han ställde upp för omval till Polens president förra året var den homofobiska retoriken en del av hans valkampanj. Hans uttalande om att hbtq-personer inte är människor utan en ideologi blev till ett slagord: ”Hbtq-personer är inte människor”.
–PIS har en mer homofobisk diskurs. Nu är det fritt fram att säga att det är dåligt att vara gay, eller att det är en sjukdom, säger Kasper Piechotzek.
Aleksandra Bednorz som också deltar på picknicken håller med.
– Det har blivit värre, konstaterar hon.
Hon bor i Zabrze och oroar sig för sina tre döttrars framtid och för att de ska få problem för att hon själv är bisexuell. Och sedan hon var med och arrangerade den lokala demonstrationen för kvinnors rättigheter och mot författningsdomstolens beslut att begränsa aborträtten förra hösten fick hon ta emot så allvarliga hot att polisen bevakade hennes bostad en period.
–Det var homofobiska meddelanden, säger hon och väljer att inte gå in på mer vad de innehöll.
Polisen finns på plats även i De fallna hjältarnas park i Zabrze. Piketbussar står utplacerade och närmare 20 poliser omringar picknicken. Fotbollssupportrarna tittar mot picknicken, men polisen står emellan och hindrar dem att gå närmare. En man från picknicken tar en ask med kakor och går fram med, men polisen råder honom att inte gå fram till motdemonstranterna och han vänder tillbaka.
Ola Latos som har kommit till picknicken tillsammans med pojkvännen Michal Wos beskriver det som att hatet mot hbtq-personer tog fart med PIS och president Andrzej Duda.
– Presidenten sa att hbtq-personer inte är människor. Det var då hatet började och sedan dess har det fortsatt, säger hon.
Tidigare, beskriver Michal Wos, sopades frågan helt enkelt under mattan.
– Det har inte pratats om det på många år. Det var som att det inte existerade.
Hur är det då att leva som hbtq-person med den rådande politiken?
Kasper Piechotzek hanterar det genom att omge sig med personer som accepterar honom som han är. Han berättar att det hjälper honom att leva lite som i en bubbla.
– Jag har många vänner som accepterar mig. Jag kan leva med det, men det är svårare för dem som lever i östra Polen. De har inget sätt att undkomma homofobin.
I östra Polen har flera städer, med stöd av regeringspartiet, deklarerat sig som hbtq-fria zoner. Något som EU-kommissionen anser strida mot unionens lagstiftning om icke-diskriminering.
– Det är så hemskt. En del personer blir exkluderade från samhället, det finns zoner dit de inte är välkomna. Jag har kontakt med hbtq-personer i östra Polen och försöker stötta dem, säger Kasper Piechotzek.
Men, säger han, en sak har regeringens retorik åtminstone bidragit till. Tack vare den har hbtq-frågor fått mer uppmärksamhet. Även om det leder till hatiska uttalanden och protester från fotbollshuliganer och andra talas det om frågan, i stället för som tidigare då den inte ens nämndes.
– Nu pratar man om problemen och vi är mer synliga. Tack vare PIS har hbtq-frågorna kommit upp i offentligheten.
Wanda Nowicka, parlamentsledamot för Nya vänstern, har åkt från Warszawa för att delta i jämställdhetspicknicken. Hon anser att hbtq-personer görs till syndabockar och att Andrzej Duda och PIS bidrar till att splittra befolkningen.
– Regeringen använder den hätska retoriken mot hbtq-personer för att mobilisera sina stödgrupper. De härskar genom att söndra, säger hon.
Även katolska kyrkan har ställt sig på regeringens sida. När biskopen i Katowice kallade hbtq-rörelsen för en ny pest kände sig Jan Kroczek särskilt sorgsen.
– Den polska kyrkan stödjer inte mig, den stödjer regeringen. Jag är själv kristen, säger han och rör vid sitt ett litet silverkors som hänger runt halsen.
Sedan dess har han engagerat sig politiskt i Socialdemokratiska partiet i Polen, för att kämpa mot den nationalkonservativa regeringens politik.
– Varje människa är lika mycket värd och har lika mycket rätt att vara lycklig. Jag vill motarbeta hat och stereotyper som sprids av regeringen och tyvärr också av kyrkan.
De lokala fotbollssupportrarna har börjat röra sig och går längs med grusvägen en bit från picknicken. Deltagarna på picknicken ägnar dem inte ens en blick.
Sedan går det fort. Trots att picknickdeltagarna gör vad de kan för att ignorera motdemonstranterna har de flesta, inklusive polisen, fokus åt deras håll. Så när en man lyckas närma sig från andra hållet för att försöka rycka åt sig en flagga dröjer det några sekunder innan polisen ger sig efter honom.
Fotbollssupportrarna skanderar och jublar över tilltaget. Två tjejer från picknicken går fram till högtalaren, höjer volymen på musiken och dansar tillbaka till sin plats, utan att ens kasta en blick åt motdemonstranternas håll.
På twitter skriver Wanda Nowicka: ”I dag attackerade huliganer en fredlig jämställdhetspicknick i Zabrze. Vill vi ha detta i Polen?”