Den lilla staden Kraśnik i östra Polen var en av de första i landet att utropa sig som en ”hbtq-fri” zon i maj 2019.
Då var det inte många som trodde att ett politiskt stunt skulle ha sådan påverkan, och stadens borgmästare Wojciech Wilk såg inte vad det gjorde för skada att införa något som mest var ”symboliskt och rent lagligt helt meningslöst”.
Konsekvensen av de politiska besluten har idag kostat staden dyrt.
Inte bara rent symboliskt, utan staden har förlorat miljontals kronor i stöd sedan man infört sanktioner mot många av de områden som idag anser sig vara ”hbtq-fria”. Både Frankrike och Norge har slopat stöd för de som skrivit under.
Wilk säger till New York Times att staden har blivit en internationell symbol för homofobi, något han själv menar inte stämmer.
– Vi görs till åtlöje i hela Europa och det är invånarna, inte politikerna, som drabbats värst, säger han till tidningen.
Han jobbar nu för att man ska häva skrivelsen som inneburit stora problem för honom och stadens 32 000 invånare. Ett problem är att de unga i staden lämnar i allt högre takt. Tidigare, med hjälp av stödet från andra länder, hade staden ett ”ungdomsprogram” som gjorde att många valde att stanna kvar och skapa en framtid i staden. Men utan stödet är det inte möjligt att fortsätta med programmet.
Och kampen för att häva zonen går sådär. Staden röstade igenom att behålla det som det är i september förra året.
– Jag har hellre en diet som består av enbart potatis än tar emot stöd från utomstående. Vi kommer klara det här, säger 73-åriga Jan Chamara som bor i staden, till New York Times.
Borgmästaren är mindre övertygad
– Min ståndpunkt är tydlig. Jag vill att det här rivs.
Men inte för att han faktiskt stöttar hbtq-rörelsen.
– Det är skadligt för min stad, fortsätter han.
Uppdaterad 2021-04-13