Under tisdagens kommunfullmäktige i Köping utbröt en debatt om en motion som rörde Prideflaggning. Förslaget handlade om att kommunen borde hissa Prideflaggan i samband med Stockholm Pride för att visa solidaritet med hbtq-personer.

Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna röstade mot förslaget, medans Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade för. Det slutade med att motionen bifölls och att Prideflaggan kommer hissas.

Liberalerna som yrkade avslag, sa att man i gruppen haft olika uppfattningar enligt Iván Czitrom, gruppledare för Liberalerna i Köping.
– För egen del håller jag självklart med skrivningen i motionen om att Prideföreningar runt om i Sverige jobbar för allas lika värde och mot all form av diskriminering. Hela vår grupp håller med om det här, men vi anser att det finns andra grupper i samhället som skulle kunna komma fram med att hävda att de vill ha sina flaggdagar, utöver de som redan finns. Därför säger vi nej.

Samuel Gustavsson (SD), gick i enighet med partiets synpunkter om Prideflaggning och sa att han bestämt och helhjärtat vill att man ska rösta nej till förslaget.
– Det är rent principiellt. Ska vi hissa fanor för föreningar och organisationer 12 mil härifrån, en vecka om året, måste vi hissa fanor för andra också. Vi har en svensk flagga redan där sexuella minoriteter och övriga landsmän kan samlas under. Vi har också en kommunflagga som vajar för alla medborgare oavsett vad man än identifierar sig som.

Andreas Trygg (V) var en av de som tyckte att man skulle röst ja för förslaget.
– Jag tycker det här är en motion som lyfter allas lika värde. Det handlar inte bara om Pride, det är en fråga om allas lika värde. Vi flaggar för andra saker, till exempel FN-flaggan och finska flaggan. Vi har fler flaggor än den svenska. Det här är ingen grej som bara händer 12 mil härifrån, vi har människor som berörs av den här flaggan även i Köping och som ger dem hopp och glädje. För mig är den här flaggan mer än bara en flagga.

Debatt uppstod

Debatten uppstod i samband med att Andreas Trygg frågade nej-sidan vilka organisationer de var rädda för. KD menade att man isåfall skulle kunna behöva flagga för Green Peace, som är en stor organisation och SD tycker att Pride-organisationen inte är helt politiskt obunden, vilket i längden kan bli problematiskt.

Shazia Qorbani (S) uttalade sin besvikenhet över att man står och debatterar om att vara emot människors lika värde 2021. Detta fick flera, både Saaw och Czitrom, att förtydliga att man inte är emot mänskliga rättigheter eller Pride utan att man hänvisar till allmänna flaggdagar.
– Gör inte den här frågan till att vara emot någonting. Jag har deltagit i Pride i Västerås och i Stockholm. Vi får respektera varandra i den här frågan att vi tycker olika. Självklart står vi bakom hbtq-personer och deras situation som ofta är svår, svarade Czitrom.

Annika Duán motsatte sig dessa argument.

– Rätta mig om jag har fel, men visst har det väl att göra med om man är för eller emot. Det är en hbtq-flagga. Det handlar om rätten att få vara den man är, rätten att älska den man vill, rätten att få vara med den man vill. Det är ingen förening för frimärken eller andra intresseområden. Det är för människor som vill ha rätten att vara den de är. Därför stöttar jag den här motionen.