Idag skulle den första Pride-paraden med polistillstånd genomföras i Kiev. Av säkerhetsskäl var det tänkt att paraden skulle utgå från tio olika platser och samlas vi ett hemligt slutmål. Men när paraddeltagarna, bland dem RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund, samlades på olika platser i Kiev kom informationen från den grupp som först anlänt till slutmålet att omkring 500 ”kosacker” redan samlats för att förhindra Pride-deltagarna att samlas medan endast två polisbilar fanns på platsen.
Efter att arrangörerna försökt förhandla med polisen om ökat skydd kom fler rapporter om tillresta fotbollshuliganer vars mål var att med våld stoppa Pride-arrangemangen. Även rapporter om hur Pride-deltagare fotograferats och de bussar som var tänkta att transportera Pride-deltagarna i säkerhet efter paraden, bevakades och dess nummerplåtar fotograferades.
– Trots att polisen gett tillstånd till paraden var de inte utrustade med kravallutrustning och arrangörerna litade inte på dem, berättar Ulrika Westerlund via SMS från Kiev
och berättar att såväl den hemliga platsen som säkerhetsplanerna läckt ut, möjligen från polis eller från någon av de journalister som bevakade evenemanget.
Vid en snabbt sammankallad presskonferens där beskedet om att paraden av säkerhetsskäll ställts in gick flera ungdomar som karaktäriserades som ”nynazister” till angrepp med tårgas, berättar Westerlund.
Redan innan konferensen startade hade Svyatoslav Sheremet, ledaren för Gay Forum of Ukraine, blivit brutalt misshandlad inför nyhetsbyrån Reuters kamera och presskonferensen tvingades efter de olika våldsamheterna att ställas in.
Hon berättar för QX att på plats i Kiev finns bland annat den tyske parlamentarikern Volker Beck (De gröna) liksom observatörer från Amnesty Ukraina och den lettiska hbt-rörelsen Mozaika. Beck bedömde enligt Westerlund motdemonstranterna till 1000 och polisen till 200.
– Skulden läggs nu framförallt på polisen och stadens bristande förmåga att styra dem så att de skyddade paraden, uppger Westerlund från Kiev.
– Arrangörerna är glada över att det inte gick värre, och de ser positivt på att Pride-arrangemanget i alla fall har lyckats visa på homofobin i det ukrainska samhället, berättar Westerlund. De planerar att försöka ordna Pride igen nästa år och hoppas på stor internationell uppmärksamhet.
Så ser det nu också ut att bli om en direkt följd av oroligheterna kring Pride-paraden i Kiev.
De nederländska socialdemokraterna, liksom de gröna i Tyskland kommer att lyfta frågan om att inte låta sina fotbollslag spela i Ukraina under EM i sina parlament. Detta i protest mot hur landet hanterar mänskliga rättigheter.
– Jag har även lanserat detta för svenska politiker, berättar Ulrika Westerlund.
EU-minister Birgitta Ohlsson skriver idag på Facebook med anledning av händelserna i Kiev: ”Ännu sorgligt och vanligt exempel på att Ukraina har väldigt lång väg att gå tills demokrati och respekt för mänskliga rättigheter råder i landet.”
Uppdaterad 2023-11-14