GöteborgsPosten skrev under tisdagen om försäljning av sexuella bilder och sexuella tjänster där minderåriga är inblandade. De uppmärksammade främst sajterna OnlyFans och Qruiser i sina artiklar under tisdagen.
Eftersom rykten och konspirationsteorier gärna uppstår och sprids via nätet då ett community som samlar HBTQ-personer uppmärksammas för att det även där finns problem, lagbrott och gränsöverskridande beteende, ger vi här en via nätet sökbar kommentar till uppgifterna som framkommer i GP.
I sin granskning av Qruiser har GP skapat två profiler med namnen Adam och Ida. De uppgav sig vara 16 år.
Eftersom GP-journalisterna på Qruiser uppger att de är under 18 år kan personer som är 5 år äldre än dem, dvs i detta fall över 21 år, inte ta kontakt. Alla medlemmar kan besöka deras sida på Qruiser och även skicka så kallade buffar. För att inleda en kommunikation krävs dock att den yngre själv först tar kontakt. Journalisterna på GP valde att låta sina fejk-profiler göra det.
Därefter inleds en kontakt där de äldre männen främst via fortsatt kommunikation på andra sajter nappar på att köpa sexuella bilder och även varit villiga att betala för sexuella tjänster.
I artikeln konstateras att Qruiser abuse tar bort de två fejk-kontona efter ett dygn. När journalisterna startar nya konton så ser de att männen de kontaktat har kvar sina konton.
I artikeln berättas att de granskat just Qruiser på grund av att sajten haft liknande problem tidigare och 2006 liksom 2019 uppmärksammats för dessa i media.
I GP-artikeln förklaras varför just Qruiser tas upp med att då de talat med ”ett 15-tal svenska kvinnor och transpersoner, alla med egna erfarenheter av barnsexhandel och prostitution, visar det sig att många introducerats för att sälja sexuellt material via just Qruiser.”
Qruiser har under de nu snart 21 år communityt funnits, med över en miljon medlemskonton, erbjudit fantastiska möjligheter till kontakt, identitet och vänskap men även problem av det slag GP tar upp i sin artikel. Det har handlat om att kontakter tagits via sajten som lett till övergrepp, spridning av illegala bilder, köp och sälj av sexuella tjänster, fejk-profiler i syfte att lura andra ekonomiskt, regelbrott vid publicering och i diskussioner, liksom olika former av kränkningar medlemmar emellan.
För oss som driver Qruiser har det vid alla dessa händelser handlat om att vi skall agera skyndsamt genom att ta bort material och konton, i möjligaste mån hålla personer som skapar problem borta från sajten, samarbeta med polis och rättsväsendet, ge tips om stöd till de som utsatts och se över de tekniska möjligheter som finns för att skärpa upp säkerheten.
Vi skruvar ständigt på tekniken och utvecklar vår kompetens för att upptäcka missbruk av vår plattform av oönskade användare som lär sig att ibland runda våra säkerhetssystem och bryter mot våra användarvillkor. Vi gör allt som står i vår makt för att motverka missbruk och för att skydda våra användare.
Ett tecken på att vi har haft framgång i detta arbete är att, som även GPs fejkprofiler kunde notera, de som vill bryta mot våra regler och samhällets lagar väljer att fortsätta sin kommunikation på andra plattformar än Qruiser. De som missbrukar vårt community vet uppenbarligen att vi inte ser mellan fingrarna på regelbrotten.
Internets fantastiska möjlighet att kunna vara helt anonym har gett många hbtq-personer chansen att ta sina första kontakter, men som GP-artikeln visar så riskerar det också att denna möjlighet vid allt för många tillfällen har missbrukats.
När problem som har funnits, finns och kommer att finnas blir uppmärksammat är det lätt att glömma att av de nära miljonen personer som haft konton på Qruiser finns en övervägande mängd positiva berättelser om kärlek, vänskap och en första chans att få kontakt med andra HBTQ-personer. Det gör att vi fortsätter driva Qruiser, väl medvetna om att det finns personer som missbrukar sajtens möjligheter. Vi är fortsatt engagerade i att få bort dem för att hålla Qruiser säkrare.
Mer om Qruiser
Qruiser öppnade i juni 2000 och det har fram tills idag startats ca 1 443 000 medlemssidor. Vi räknar med att kring miljonen personer därmed har haft ett konto på sajten.
Väl medvetna om att det uppstår problem på en sajt där många människor samlas har Qruiser sedan start haft fast anställd abuse- och supportpersonal och vi har sedan start samarbetat med polis vid allvarliga regel- och lagbrott.
När GP i sin artikel skriver att de två fejk-profilerna de startat tagits bort men inte de medlemmar de haft kommunikation med handlar det om att vi inte övervakar privata konversationer. Abuse- och support är därför beroende av att anmälningar görs.
Prioritet för Qruisers personal är sedan start att stötta de yngre medlemmarna. I perioder har det på Qruiser funnits från communityt fristående samhällsfinansierade ”nätvandrare” på plats för att tala med unga medlemmar, en verksamhet som tyvärr inte längre finns. RFSLs stödverksamheter bland annat för personer som erbjuder sexuella tjänster har varit och är synliga på sajten. När någon person under 25 år erbjuder sexuella tjänster mot betalning tas kontot bort och vi ger dem samtidigt kontaktinformation till RFSLs verksamhet Pegasus. När någon uppdagas erbjuda betalning för sexuella tjänster tas kontot bort.
Qruiser arbetar löpande med teknik som kan öka säkerheten på sajten. Inom kort kommer Freja ID, en motsvarighet till mobilt bank-ID som fungerar även utanför Sverige, att börja användas för att göra sajten säkrare att använda.
Qruisers policy hittar du här.
Uppdaterad 2021-04-23