I helgen samlades hundratals unga för att kräva rättvisa för Guillaume T. som endast 20 år gammal tog sitt liv i början av februari. Bara veckor innan, den 21 januari, hade han anklagat en lokalpolitiker för det franska kommunistpartiet i Paris för att tillsammans med sin partner ha utnyttjat Guillaume T. sexuellt med hashtagen #MeTooGay två år tidigare.
Med hashtagen ville han även få igång en debatt om sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande inom HBTQ-samhället. Och kort efter att han lagt ut sin berättelse under #MeTooGay följde tusentals berättelser från hbtq-personer i Frankrike och världen över då hashtagen blivit en plattform för att tala om sexuella övergrepp.
Lokalpolitikern förnekade, enligt tidningen Tetu.com anklagelserna och hotade med att stämma Guillaume T. för förtal vilket i sin tur väckt en debatt som liknar den om det rätta eller orätta i att kända personer anklagade för sexuella övergrepp namngetts under #meetoo debatten. Frankrikes jämställdhetsminister Élisabeth Moreno, har i #MeTooGay-debatten sagt att ”detta fria ord måste uppmuntras”.
Trots att lokalpolitikern förnekat att det handlade om ”samtycke mellan vuxna” och ingen våldtäkt så uppmanades han av sitt parti att lämna alla politiska uppdrag.
När nyheten kom om att Guillaume T. hade tagit sitt liv väckte det upprörda känslor i Frankrikes regnbågsvärld. Guillaume T. var välkänd av många som en ung politisk aktivist som bland annat var med om att organisera protester då den franska antihomosexuella högern samlades till så kallade Manif pour Tous-demonstrationer som försökte stoppa samkönade äktenskap. Och han blev på kort tid en hjälte genom att öppnat upp för en viktig debatt och därmed hjälpt många att berätta om sina erfarenheter av våldtäkt och övergrepp inom regnbågsvärlden.
Vid demonstrationen i lördags, då hundratals ungdomar samlades i Paris, framfördes vikten av det fria ordet och att den rörelse som Guillaume T. startat med #MeTooGay ”inte får tystna”. Arrangörerna skrev inför lördagens protest att HBTQI-ungdomar är extra sårbara på grund av kvarvarande tabun i samhället och krävde att skolor skall ta ansvar för att få ett slut på HBTQI-fobin. De uppmärksammade även utsatthet för rasifierade queers och lyfte frågor om ”rasistiska fetischer och sexuellt våld”, klassförtryck och patriarkala strukturer.
#MeTooGay har växt fram samtidigt med att Frankrike just nu går inleder den MeToo-debatt som stora delar av världen började föra 2017. I Svenska Dagbladet sammanfattas debatten som nu växer fram i Frankrike och även i Danmark efter att tafsande och ovälkomna sexuella närmanden och övergrepp uppmärksammats och lett till avgångar som ett strid mellan ”gamla sexliberaler” och ”nytänt MeToo”.
Uppdaterad 2021-04-23