Sexperterna Plus startade sin verksamhet i september 2011 inspirerade av RFSL Stockholms arbete på Qruiser med Sexperterna. Anders Björnum, ordförande för Posithiva Gruppen, summerar att man nu satt rutinerna, hunnit utbilda ”killarna som gör verksamheten” och fått många, fler än förväntat, som chattat.

– Nu vill vi titta på olika sätt att nå ut till ännu fler. Realistisk sett tar det ju tid innan folk ens vet att man finns, och särskilt när det gäller hivpositiva finns det många som är rädda för att bli exponerade på grund av stigmat som fortfarande finns runt sjukdomen. Det är också många som sitter med ensamheten, och inte har någon över huvud taget att ventilera med om sin sitt liv med hiv, på både gott och ont.

Möjligheten att kunna chatta anonymt var just det som fick Posithiva Gruppen att kontakta RFSL Stockholm med idén att starta Sexperterna Plus.

– Vi visste att Sexperterna fanns här på Qruiser, och att det var en väl inarbetad tjänst, så det kändes perfekt att kunna utveckla Sexperterna Plus som ett komplement. Även om de killarna har kompetens att svara på frågor om sex och könssjukdomar har vi märkt att det i chattandet med oss uppstår en annan typ av frågeställningar, som rör livet med hiv.

Metoden Peer Education – det vill säga att informatörerna själva är killar som lever med hiv – är styrkan med projektet, menar Björnum. Erfarenheten av att få ett positivt besked är dock inte lika för alla, säger han. Medan vissa känner att de lever som med en fotboja resten av livet, blir det för andra en vändpunkt till det positiva genom att man tvingas omvärdera sina invanda föreställningar.
– Killarna som svara på chatten är inte läkare, eller psykologer, eller kuratorer, men de vet och förstår hur det är att leva som hivpositiv.

Under 2012 kommer Sexperterna Plus vara on-line på Qruiser två gånger i veckan, med uppehåll i augusti och december.
– Det är jättekul att vi har kunnat få till större täckning av året, för det är viktiga frågor vi jobbar med. Förut var hiv en dödsdom, med idag är det en livsdom. Man måste lära sig leva med hiv idag. Det finns inget alternativ. Samtidigt är många hivpositiva är trötta på offerrollen, det är ingen kul roll att leva i. Och kan vi vara ett bollplank i processen att bryta det har vi uppfyllt vårt syfte.


Mer info kan du få via sidan Sexperterna Plus på Qruiser: