I samband med Cornovirusets utbrott i Kina och då läkaren Li Wenliang som först varnade för viruset avled i Covid, så började fler och fler bloggare och medborgare som agerar journalister att lägga ut kritiska rapporter på nätverk som WeChat, Weibo och Bilibili. Myndigheterna och kommunistpartiet reagerade negativt och journalisten Zhang Zhan dömdes till 4 års fängelse för att hon skulle ha ”sökt bråk och provocera fram problem”.
För att skärpa statens och partiets kontroll över Internet krävs sedan slutet av förra året att de bloggare och aktiva på internetforum som skriver samhällsnyheter måste registrera sig och tilldelas en officiell licens.
Till South China Morning Post säger Yang Yi från gruppen Kinesiska Regnbågspriset för Media som sedan 2011 arbetar för ökad synlighet i landet, att oron nu växer för hur dessa regler kan påverka möjligheter för hbtq-personer att få ta del av regnbågsnyheter.
– Kommer det ses som nyhetspublicering att dela personliga berättelser om mobbning i skolan, diskriminering på jobbet eller påtvingad omvandlingsterapi?
Eller, exemplifierar han vidare, kan förslag på att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning anses bryta mot de nya reglerna.
Från Stolta föräldragruppen i Kina menar Chen Xiang att de nog inte kommer beröras eftersom de huvudsakligen delar personliga berättelser. Men han uttrycker samtidigt oro för att reglerna kommer göra det allt svårare att dela och ta del av information och kommentarer.
Ett av Kinas största nätforum, WeChat, har gått ut med rekommendationen till sina medlemmar att de utan ny licens inte skall skriva eller dela texter om politik, ekonomi, militären, utlandsrelationer eller stora nyheter.
Nätverk som Facebook, Twitter och YouTube är blockerade av kinesiska staten.
Uppdaterad 2021-04-23