Förra året i oktober uppmärksammades det att Hörby kommun införde en ny flaggpolicy, som skulle innebära att man bland annat inte skulle kunna hissa Prideflaggan. Nyheten spred sig till Edvin Törnblom som uppmanade följare att “kärleksbomba” Hörby kummuns Instagramkonto.
Efter den enorma uppståndelsen valde Moderaterna i Hörby att ändra sig, vilket gjorde att flaggpolicyn inte gick igenom.
Nu finns det risk att Pride-debatten blossar upp igen, efter att ett medborgarförslag om att måla en regnbåge på kommunhuset, lämnats in. Det är Niklas Gunhamn som lämnat in bygglovsansökan.
– Det innebär att bygg- och miljönämnden har en tvingande skyldighet att hantera ärendet, enligt Plan- och bygglagen (PBL). Inom stipulerad tid och med den öppenhet och transparens som lagen kräver, säger han till QX.
Niklas Gunhamn tycker att den politiska ledningen har betett sig fel. Bland annat kritiserar han hur man hanterat ärendet.
– Man lät bli att publicera handlingarna för just detta ärende, i kallelsen till nämndemötet som hölls igår, torsdag 21 januari. När vi påtalade detta, korrigerades saken genast och man skyller på ett ‘administrativt misstag’. Vi ser det som ett sätt att försvåra insyn från såväl allmänhet som media. Det är också talande att ingen tjänsteman har satt sitt namn på den skrivelse som utgör beslutsunderlag.
Niklas har inga förhoppningar om att ansökan skulle tas vidare. Han ser det mer som ett samtal om demokrati och anständighet. SD, M och KD har majoritet och dessutom sitter den skandalomsusade före detta kommunalrådet Stefan Borg, som jämfört hbtq med pedofili, som ordförande i det kommunägda fastighetsbolaget.
– Kommunens flaggpolicy har blivit en infekterad fråga. Den politiska SD-ledningen visar en tydlig beröringsskräck inför Pride-flaggan. Moderaterna har backat. Närmaste grannen, Svenska Kyrkan, har visat sitt ställningstagande genom att hissa flaggan tvärs över gatan från kommunhuset. Liksom ett stort antal privatpersoner och företag i Hörby.
Men rent objektivt, är det verkligen estetiskt tilltalande med en regnbåge på den byggnaden?
– Ja, varför inte! Kommunen är rädd att byggnadens arkitektoniska värden skall ta skada. Kan man å andra sidan upprätta kommunens skamfilade rykte på bättre sätt än att sätta upp en signal för ett inbjudande och inkluderande samhälle?
QX har sökt bygg- och miljönämnden i Hörby för en kommentar.
Uppdaterad 2021-01-22