Idag berättade socialminister Lena Hallengren(S) att alkoholförbudet som gäller från och med kl 20 på restauranger och barer kommer förlängas till 24 januari. Egentligen skulle förbudet ha hävts imorgon fredag. Dessutom har man gått ner till att endast tillåta fyra personer per sällskap.
Anledningen är att det fortsatt är ett allvarligt läge och antalet avlidna och registrerade fall fortsätter att öka. En stor smittspridning under jul- och nyårshelgen antas vara en av orsakerna.
Men nu ryter restaurangbranschen ifrån. De menar att en redan utsatt branch pressas ännu hårdare och många vill ha tydligare besked om vilka typer av stöd man kommer få ta del av, men framförallt när. Därför har flera entreprenörer i branschen valt att gå samman under vad de kallar #grytorochkastruller. Klockan 15 alla vardagar så kommer personal och ägare ställa sig utanför sina restauranger med grytor och kastruller för att väsnas.
En som valt att delta i upproret är Kenneth Hallström, ägare av restaurangen The Hills på Götgatan. Han öppnade mer eller mindre upp sin restaurang mitt under pandemin 16 mars och han säger till QX att det började tungt. När beslutet om att inga stående gäster fick serveras blev han tvungen att säga upp barpersonal och timanställda.
– Sen kom våren och sommaren då vi var tvungna att plocka bort hälften av alla bord på uteserveringen för att gästerna skulle kunna hålla distans. Och det är klart att det syns på omsättningen. Men vi hade fortfarande bra flyt och in i hösten hade vi rejäl omsättningsökning men inte tillräckligt.
Men sen kom beskedet om det första alkoholförbudet i november. Restaurangen tappade alla bokningar kommande helgen och veckan. På en natt sjönk omsättningen med nästan 80 procent.
Idag stod han utanför sin restaurang tillsammans med sin personal med grytor och stekspadar.
– Målet är att vi via vår branschorganisation Visita skall få till en dialog med regeringen och ansvariga ministrar. Men mest att få fart på utbetalningar och ansökningsprocesserna.
Kenneth Hallström listar upp flera saker han upplever problematiska. Dels upplever han att regeringen inte har någon respekt att det är en bransch som är personaltät och med väldigt små marginaler. Dessutom kritiserar Kenneth framförhållningen. och att det fortfarande är kollegor som inte fått stöd.
– Att meddela om att alkoholförbudet efter 20.00 skall rulla vidare utan någon som helst framförhållning. Att socialministern meddelar det via SVT kl 06.00 dagen innan regeln löper ut är så fruktansvärt nonchalant och pinsamt. Det visar på vilken inställning man har till besöksnäringen tycker jag.
Kenneth fortsätter.
– Sen är det såklart problemen att de stöd man har rätt till inte ens går att ansöka om ännu. Vissa branschkollegor har inte fått korttidsstöd sedan i augusti. Det är helt oacceptabelt att man skall behöva ligga ute med så mycket pengar i en redan svår bransch där likviditeten är känslig för varje intäkts-tapp.
Smittspridningen och antalet som insjuknar i covid är fortsatt väldigt högt. Kan ni förstå att regeringen fattat det här beslutet om att fortsätta med det tillfälliga alkoholförbudet fram till 24/1?
– Absolut. Det har jag inga problem med. Det är bristen på framförhållning, klara och raka besked som gör att vi kan planera vår verksamhet som jag vänder mig mot.
Uppdaterad 2021-08-17