Onsdag den 29 augusti 1979 stegade drygt 30 personer in på Socialstyrelsen och satte sig i trappan där de vecklade ut en banderoll och ropade ”Vi är arga inte snälla, vi är homosexuella, nu ska sjukdomsstämpeln bort, annars blir processen kort”.
Polisen larmades. Ordväxling uppstod.
Homosexualitet betraktades nämligen fortfarande som en psykisk sjukdom i Sverige vid den här tiden vilket bland annat ledde till att några homosexuella kvinnor och män ringde och sjukskrev sig hos försäkringskassan. En kvinna sägs till och med ha fått sjukpenningen utbetald eftersom hon var homosexuell.
Ny generaldirektör för Socialstyrelsen vid det här tillfället var Barbro Westerholm, hon gick ut och satte sig i trappan med demonstranterna och diskuterade med dem och förstod snabbt vad som behövde göras. Hon lovade att hjälpa till. Och det gjorde hon, trots att hon mötte motstånd inom Socialstyrelsen kunde Barbro dra det hela i hamn och den 19 oktober 1979 ändrades Socialstyrelsens diagnosregister – nu var homosexualitet inte längre en sjukdom i Sverige.
Källa: RFSL och Jon Voss, QX.
Uppdaterad 2021-05-19