Kan sagoläsande dragqueens få en finare utmärkelse? Tillsammans med Näsbyskolan i Kalix tog i veckan Kulturföreningen Mums emot ett Våga vara snäll-stipendium om 47 500 kronor att dela på av Pelle Svanslös. Eller i alla fall från Sagogränd som idag förvaltar rättigheterna för Gösta Knutssons populära sagofigurer.
– Det är två värdiga vinnare som på olika sätt bidragit till barns förståelse för allas lika värde, kommenterar Mats Fromme, vd för Sagogränd i samband med stipendie-utdelningen där vinnaran väljs ut bland de som nominerats under året.
För Näsbyskolan kom priset som en positiv chock berättar klassläraren Annelie Hahne.
– Att våga vara snäll har löpt som en röd tråd genom hela undervisningen där de försökt sprida budskapet om att bry sig om varandra och ge barnen rätt redskap.
Kulturföreningen Mums grundare Petter Wallenberg och initiativtagare till ”Bland drakar och dragqueens” säger att ”Jag och dragartisterna som är med i projektet är stolta över att vårt projekt lyfts fram i detta anrika sammanhang”.
– Vi vill skapa en magisk och engagerande resa in i sagornas värld som väcker läslust på ett lekfullt sätt. Våra sagostunder skapar möten där alla barn blir sedda och det blyga barnet längst bak får ta lika mycket plats som det utåtriktade längst fram. Alla får känna sig värdefulla. Vi vill också motverka mobbing och utanförskap och bejaka olikheter, det tycker vi går helt i linje med Pelles Svanslös budskap om att våga vara snäll.
På plats för att ta emot check och diplom fanns tre av sagotanterna: Carnita Molida, Inga Tvivel och Tant-Henrik. De och andra vackra damer har under tre års tid turnerat på bibliotek för att läsa sagor för barn. Medan barn och sagokatter älskar sina dragqueens så skapades det förra sommaren rubriker då en person med kopplingar till nynazistiska rörelsen NMR störde sagoläsningen i Östersund.
Petter Wallenberg, som tillsammans med Side Tracks Vincent Ferrigan även prisats av The International Lesbian and Gay Cultural Network för arbetet med Rainbow Riots i Uganda, berättar att stipendiet från Pelle Svanslös kommer användas för att ”skapa nya insatser för att inkludera fler barn och ungdomar, till exempel med olika funktionsvariationer.”
Och han skickar med en blinkning till framtida berättelser från Sagogränd:
– Jag kan se Pelle framför mig i en glittrig paljettdräkt och platåskor dansandes under snurrande discokulor i solnedgången!
Uppdaterad 2022-10-24