Det var under lördagen som en anställd Mikaelskyrkans församling upptäckte att deras Prideflagga stulits. Delar av flaggan hittades en bit från kyrkan, nästan helt uppeldad.
– Klart man blir upprörd. Men jag valde att beställa nya flaggor med en gång och de kommer hänga uppe ett tag, trots att Pride i Linköping officiellt är över, säger Hans Petersson, präst Ryds församling.
Hans berättar att i närheten av kyrkan ligger en förskola som också hängt upp en Prideflagga, men den har ingen rört. Därför tror han att det här är något som är riktat mot kyrkan.
– De som har gjort det här kanske tycker att kyrkan inte ska sympatisera med Pride. Men för oss handlar det om människors lika värde.
Samma vecka, på fredagen blev även en kyrka i grannförsamlingen Skäggetorp bestulen på sin Prideflagga. Den hittades senare sönderriven en bit från kyrkan, berättar Hans.
Dessutom fick Linköping ställa in sina Prideparader efter att intresset blev för stort, samt att paraden fått utstå hot och hat via sociala medier. Linköping, hade som enda stad i Sverige, planerat fysiska parader som var anpassade efter rådande restriktioner. Men nu blir det alltså inget, beslutet fattades av RFSL Linköping, i samråd med polisen.
Prideparaderna ställdes in
Linköpings kommuns projektledare för Regnbågsveckan, Åsa Åbom, säger till QX att det till större delen handlat om kommentarer på sociala medier. Även om det inte var direkta eller konkreta hot, så var det på en såpass nivå att polisen, tillsammans med arrangören valde att ställa in.
– Personligen tycker jag att det är fruktansvärt att sånna här uttalanden gör att Linköping måste ställa in sina Prideparader. Det i sig är ett hot mot demokratin, det är allvarligt och det måste vi ta krafttag emot. Just nu så kollar vi på andra möjligheter att genomföra det på ett annorlunda sätt än vad det var tänkt från början. Att intolerans visar sig på det här sättet gör det tydligt att behoven av sånna här arrangemang behövs. Människor ska känna sig trygga i att uttrycka sina åsikter, i sin identitet och i sin sexualitet.
Åsa Åbom bekräftar också att en stor anledning till att paraderna ställdes in var för att säkerställa att restriktionerna från FHM efterföljs.
Pride i Linköping blir av ändå
Fredrik Bromander, projektledare för Regnbågsveckan, säger att när intresset växte så fick paraderna även mer uppmärksamhet på sociala medier.
– Det blev liksom inte möjligt att ha 18 olika Prideparader. För säkerheten, men också för att vi inte kände oss trygga när så många personer yttrat sig hatiskt på sociala medier.
Men Fredrik Bromander kämpar ändå på för att Linköpings Regnbågsvecka ska bli en vecka fylld av glädje och kärlek. Staden har dekorerats med flaggor, lampor regnbågsenhörningar och till helgen blir det en digital fest. Regnbågsveckan håller på från 22 augusti till 30 augusti.
Fredrik känner att Linköpings kommun stöttat honom genom hela processen.
– Just nu letar jag sponsorer så att den digitala Pridefesten på lördag kan bli så maxad som möjligt. Jag vägrar ge upp, de kan bränna hur många flaggor de vill, jag kommer bara hänga upp nya, säger Fredrik.
Uppdaterad 2020-08-24