Setas generalsekreterare Aija Salo anser att Haavisto kommer vara en förebild även i framtiden.
– Något positivt har hänt i Finland då man talar öppet om homosexuella, säger hon. Finland som ett öppet samhälle har tagit ett steg framåt.
Homofobiska diskussioner på nätet har via kampanjen ökat och Aija tycker inte heller att man skall glömma bort att de finns.

Själv har jag i diskussioner med både vänner och folk man träffat mött allt annat än en homofobisk attityd. Haavistos sexuella läggning har ingen betydelse har många uttryckt vare sej de röstat på honom eller Niinistö. Jag har varit glad för de diskussionerna och att ha kunnat tala politik och inte bara sexuell läggning. Att följa med kommentarer på nätet är inte min sak och Aija har rätt i att de homofobiska diskussionerna finns i cyberrymden. Möten med människor är dock viktigare än internet och att det finns människor som inte bryr sej om sexuell läggning i Finland idag är enbart positivt.
Vår avgående president Tarja Halonen fick kritik för att hon varit ordförande för Seta men blev ändå vald som kvinnopresident. Då funderades även på att en kvinna kan bli president. Två gentlemässiga kandidater bedrev sina kampanjer och Niinistö är även en positiv person för hbt-människor. Åsikten om inställningen till bröllop är dock olika för kandidaterna. Niinstös åsikt är att en man och kvinna gifter sej i kyrkan men att man som registrerade partners bör få ett neutralt namn exempelvis i skattekort och jobbansökningar.

Stämningen var på topp på Haavistos valvaka och budskapet att vi är ett tolerant land har gått fram.
Haavisto har själv varit överraskad över debatten om sin sexualitet och gynnades av vissa sympatiröster.

Pekka Haavisto är en vinnare även enligt hans pojkvän Antonio Flores. – För toleransen sade han på valvakan.


Läs mer om presidentvalet:

Stor seger för Niinistö – men även för Haavisto


Flashmob-gubbar sjöng för Haavisto

Finlandssvenskar stöttar Haavisto

Haavistos militära erfarenhet skapar debatt

Soini backar på stödet till Haavisto

Haavisto ett steg närmare Kronohagen

Du skall va president…