Nour Wehbé föddes i Beirut i slutet av inbördeskriget 1987. När han var 16 år flyttade han till Sverige och är numera bosatt i Barcelona. Men familjen bor kvar i Beirut. Trots att Nour är uppvuxen bland ruiner och förstörda byggnader, var bilderna från explosionen något som lämnade djupa ärr.
– Det som hände i tisdags lämnade varje libanes hjärtekrossad. Tro mig när jag säger att man kan ha gått igenom allt ont i sitt liv, men det som hände är troligen den största tragedi och förlust vi gått igenom som individer och som nation. Något dog inom oss i tisdags.
Libanon har gått igenom flera år av turbulens. Landet blev självständigt från Frankrike 1943. 1975 bröt ett inbördeskrig ut mellan olika religiösa grupper, något som skulle prägla landet i 15 års tid. Uppskattningsvis dog 100 000 personer.
Mitt under rådande inbördeskrig nådde dessutom konflikten mellan Libanon och Israel sin kulmen. Ett krig som från och till varade till 2006. Landet har sedan dess lidit på grund av en korrupt regering.
2019 utbröt libanesiska revolutionen som drev landet till konkurs, skogsbränder härjade i landet och sedan kom en pandemi som satte hela världen ur kurs.
– Innan explosionen stod Libanon på knäna. Vår befolkning har inte förtjänat detta. Personligen har jag aldrig varit rädd för revolution eller korruption, jag visste att vi skulle komma tillbaka starkare. Men just nu är jag bara rädd.
Förstod först inte hur stor explosionen var
När Nour först såg bilder från explosionen förstod han inte hur förödande det var. När det sedan började spridas filmer på sociala medier, tog han upp telefonen och ringde sin syster som bor där. När han pratade med henne insåg han allvaret.
– Hon berättade att hon hörde en öronbedövande smäll och glas som krossades. Så hon sprang in till badrummet och gömde sig i några minuter.
Senast Nour besökte Beirut var under nyår 2019. Då bodde han i ett område som heter Mar Mkhael. Där har han flera gånger festat med vänner, shoppat, varit på restauranger.
Men nu finns inte området längre. Allt är bortsprängt.
– Jag hade velat ta med mina vänner dit. Alla bästa restauranger och alla gaybarer fanns där. Nu är allt borta. Beirut var det ställe i Libanon som var mest säkert för gays. På ett ögonblick har det och mycket annat förändrats.
Nour upplever att omvärlden varit dåliga på att rapportera vad som hänt i Libanon.
– Folk svälter, det finns ingen elektricitet, folk dör av värmeslag, många har inte råd att äta. Att det här får sådan uppmärksamhet är både på gott och ont. Det är bra att världen får se vad som händer för vi är i desperat behov av hjälp. Men är det detta som krävs för att världen ska få upp ögonen? Det är galet.
2000 ton ammoniumnitrat sprängdes i hjärtat av Beirut
Enligt Libanons säkerhetschef har det högexplosiva materialet ammoniumnitrat sedan flera år tillbaka förvarats i Beiruts hamn. Närmare 2000 ton ska vara orsaken till den massiva explosionen. Nour tycker att det är en skandal att förvara något så farligt på en sådan plats.
– Nu får världen lära sig en läxa på ett litets land och oskyldiga människors bekostnad. Dessa ämnen borde inte funnits där. Definitivt inte i hjärtat av vår huvudstad.
Nour fortsätter.
– Jag bara hoppas att folk inser hur allvarligt det här är. Vi skulle verkligen behöva hjälp, annars kommer Libanon att gå under.
Uppdaterad 2020-08-06