I ett beslut från den 13 januari säger högsta förvaltningsdomstolen att Migrationsverket gjort fel när man utvisar en homosexuell iransk man. Mannens fall skall ny prövas igen.
Den iranske mannen uppger att han i Iran gift sig mot sin vilja. Att hans fru avslöjat honom med män och att han 2001 därför dömdes till döden. Han flydde till Förenade Arabemiraten men utvisades därifrån på grund av hans homosexualitet.
Mannen kom via Tyskland till Finland där han sökte asyl. Migrationsmyndigheterna i Finland avkrävde bevis på hans dödsdom, något han av förklarliga skäl inte kunde få fram.
I Högsta förvaltningsdomstolen beslut den 13 januari slås det principiellt viktiga fast att Migrationsverket inte kan motivera sina avvisningsbeslut med att en homosexuell asylsökande kan klara sig i hemlandet om han eller hon tvingas hemlighålla sin homosexuella relation. Domstolen hänvisar till liknade domstolsutslag i Storbritannien och säger att sexuell läggning ”anses tillhöra mänskliga rättigheter som en del av skyddet av privatlivet”. Trots att mannen varit gift men en kvinna i sitt hemland Iran och inte haft med sig kopia på dödsdomen som de finska myndigheterna efterfrågat, eller getts hjälp av vare sig sin fru eller mor att få fram dessa bevis, så säger Högsta förvaltningsdomstolen att det inte kan anses förenligt med flyktingkonventionens mål att avkräva asylsökande ett ”hemlighållande eller undertryckande av sexuell identitet”.
I den svenskspråkiga sammanfattningen av domen skrivs:
”Trots att asylsökanden inte på ett tillförlitligt sätt har förmått visa att han, såsom det har påståtts, skulle ha dömts till dödsstraff, kan saken inte avgöras utan att man på det sätt som närmare framgår av högsta förvaltningsdomstolens beslut utvärderar om asylsökanden känner välgrundad fruktan för förföljelse eller löper verklig risk att lida allvarlig skada i sitt hemland till följd av sin sexuella inriktning och även utvärderar vilken betydelse det ska ha att asylsökanden för att undvika ett sådant hot har hemlighållit en homosexuell relation.”
Uppdaterad 2018-04-11