Trebarnspappan Anwar Ibrahim, tidigare malaysisk minister och idag ledare för landets opposition, gick i torsdags till angrepp mot landets sodomilagstifting som han säger är ”föråldrad” och kan ”missbrukas till våldsam diskriminering och intolerans”.
Anwar Ibrahim blev redan 1999 anklagad för såväl sodomi som korruption. Han dömdes till fängelse och frisläpptes 2004. Först 2008 tilläts han, enligt landets lagar, att åter ställa upp i politiska val.
Redan samma sommar det året kom en ny sodomianklagelse, där en 23-årig medhjälpare till honom förklarade sig ha blivit utsatt för sexuella övergrepp. Anwar Ibrahim, nekar till anklagelsen som om han fälls kan ge upp till 20 års fängelse.
Rättegången mot honom startade i februari förra året och har fått internationell uppmärksamhet där bland annat en rad australiska parlamentariker krävt att åklagaren skall lägga ner åtalet mot oppositionspolitikern.
Dom faller i dagarna och i torsdags valde han att gå till angrepp mot sodomilagstiftningen vid ett politiskt möte och i en intervju för nyhetsbyrån AP.
– Vare sig Anwar Ibrahim ägnat sig åt frivillig ”sodomi” eller ej är ointressant, kommenterar Phil Robertson från Human Rights Watch. Det är nu tid att avskaffa denna lag och få ett slut på den farsartade politiska teater som underblåser diskriminering baserad på sexuell läggning och som ödelägger människors liv.

Sex mellan kvinnor förbjudet i ny fatwa


Sodomidomar i Malaysia