– Jag är ju en stor sucker för pridefestivaler och det fanns fantastiska inslag i året Stockholm Pride. Det var kul att Thomas Beatie var en sådan bra talare för han nådde ut också till personer som kanske inte brinner för frågan, säger Ulrika Westerlund. Hon har under året dessutom fått vara med om ännu fler lokala RFSL-avdelningar startat.
– RFSL började ju som en social företeelse innan man vågade drömma om att vi kommit så långt som vi gjort idag. Det är roligt att se den stora betydelsen RFSL-avdelningar har på små orter och att se alla olika fantastiska mindre Pridefestivaler som arrangeras runt om i landet. Jag har också kunnat åka på resor till bland annat Indonesien och Turkiet och möta organisationer vi samarbetar med där, berättar Ulrika Westerlund uppskattande.
Hon tycker har varit positivt under året har varit de frågor som kommit upp på den politiska dagordningen och samhällsdebatten.
– Bland annat har transpersoners rättigheter, familjepolitik och hivprevention fått en del genomslag. Inom några områden har vissa partier också tagit ställning för vår linje.
Ulrika Westerlund konstaterar att det även finns internationella ljusglimtar. Bland annat har FN tagit tydligare ställning för HBT-personers rättigheter. För första gången inkluderas en skrivning om män som har sex med män i deklarationen om hiv-prevention.
– Argentina stod för det största genombrottet på området transpersoners rättigheter när världens mest progressiva lagstiftning på området röstades igenom av underhuset. Förhoppningsvis passerar den också senaten och blir en lag, säger Ulrika Westerlund.
Trots politiskt gensvar har vissa frågor gått i stå i Sverige konstaterar hon. Som fastställelse av könstillhörighet och rätten till assisterad befruktning oavsett relationsstatus. Även utomlands finns det orosmoln.
– Internationellt måste förstås den oerhört problematiska situationen för HBT-personer i vissa delar av världen uppmärksammas. I flera afrikanska länder och i Ryssland finns mycket repressiva lagar och lagförslag, och flera har lanserats i år. De många morden på transpersoner fortsätter i bland annat Turkiet och Brasilien.
Vad har du för förhoppningar om 2012?
– I Sverige hoppas jag att många av dom här frågorna löser sig, som exempelvis könstillhörighetslagen och assisterad befruktning. Det finns ett brett stöd i riskdagen men det är Kristdemokraterna som bromsar. Jag vill tro att det ska lösa sig innan sommaren. Internationellt hoppas jag på en fortsatt växande HBT-rörelse. Många av de lagar som lanserats är ett slags svar på krav från HBT-rörelsen, och är alltså en konsekvens av att rörelsen blivit starkare i tex Ryssland och Uganda. Nu gäller det för dem att inte släppa, och för oss att fortsätta stödja dem.
Uppdaterad 2018-12-18