Momo är 34 år och har varit frisör i 15 år, både i Sverige och utomlands. Han har jobbat med Icona Pop, Loreen, Cosmopolitan, Elle och Vogue med flera. För ett år sedan öppnade han sin egen salong på Östermalmsgatan i Stockholm. Det gick bra, kunderna strömmade till och Momo hade planer på att ta fram sitt egna skönhetsmärke. Men idag är lokalen näst intill tom. Coronaviruset har vänt upp och ner på allt.
– Jag har tappat 70 % av kunderna, säger Momo. Två agenturer med hårvårdsmärken som jag använder har gått i konkurs vilket jag också kommer göra snart om jag inte får hjälp.
Han har redan bett hyresvärden om sänkt hyra. Statens redan existerande krispaket hjälper inte småföretagare som han själv menar Momo.
– Jag vill ha tillbaka skatten och momsen för januari, februari, mars, säger han. Jag kan inte bli betalningsskyldig eller ta lån av staten. Det skulle vara att skjuta problemet framför mig, menar han.
Samtliga konserter och bröllop i sommar där Momo skulle medverkat som hårstylist är inställda.
– Min största rädsla nu som egen företagare är att själv bli sjuk. Jag har bett mina kunder att stanna hemma om de är sjuka. Jag får inte bli sjuk.
För att få kunder till salongen har han tagit bort avbokningsavgiften och han ber kunder köpa presentkort som de kan använda inom ett år på salongen.
– Jag måste få in pengar, säger han. Jag har satsat allt på den här salongen, och investerat allt jag har.
Och någon familj som kan hjälpa honom har han inte heller.
– Nej, när jag kom ut som gay så bröt de all kontakt med mig. Det är flera år sen.
Hur länge klarar du dig?
– 2-4 månader, sen går jag i konkurs.
by-momo.com Östermalmsgatan 98, Stockholm
Anders har varit egen företagare som massör sedan 2007 med egen klinik på Götgatan i Stockholm. Men nu ekar lokalen i princip tom.
– Jag brukar ha ungefär 30 patienter i veckan beroende på hur långa behandlingarna är. Men nu är det väldigt lugnt. Förr fick jag in flera nya bokningar per dag. Nu får jag vara glad om det kommer in nån i veckan. Och de företagsuppdragen jag hade minskar de också.
Avbokade alla i rätt snabb takt eller hur gick det till?
– Det gick rätt fort måste jag säga, men jag har fortfarande öppet.
Är du själv orolig för att bli smittad av patienter, det är ju omöjligt att ha social distans när man jobbar som massör…
– Ja, jag har vart väldigt orolig. Jag har ju nära kontakt med patienterna, men jag brukar kontakta dem innan bokad tid och kolla att de är fullt friska annars får de avboka tiden. Sen har jag varit mer noggrann än vanligt med rengöring och spritat alla kontaktytor efter varje patient. Jag har en nära anhörig som fått corona och som hamnat på intensiven, 45 år gammal men utan underliggande sjukdomar, då fick jag en tankeställare att det kan hända vem som helst.
Klarar du dig ekonomiskt?
– Ja jag har ju turen att ha ett aktiebolag så jag kan korttidspermittera mig själv så jag kan få lite hjälp med lönen från staten. Men det kommer bli väldigt tufft ett tag nu framöver. Jag försöker dra ner på kostnader så gott det går. Den lilla buffert jag har i företaget får gå till hyra och lön. Allt hänger ju på hur länge det här kommer att hålla i sig och hur snabbt patienterna kommer tillbaka. Annars finns det risk att jag får avsluta företaget. Min man Tony har jobbet kvar men har blivit korttidspermitterad. Han fyller 50 snart och vi hade planerat en långweekend men det har vi fått boka om. Sen skulle vi ha en långresa nästa sommar som en gemensam 50-årspresent eftersom det även är dags för mig att bli 50, men vi får se om vi får skjuta upp den också. Så i år får vi nog fira på balkongen.
Hur ser du på framtiden?
– Jag försöker att vara positiv, men det är svårt. Många kommer få det tufft ekonomiskt och då kanske man inte kommer unna sig den massagen man skulle behöva. Om man ska försöka se något positivt i allt detta för vår bransch så kommer väl många få problem i kroppen när de har jobbat hemma vid köksbordet eller soffan. Det är inte den bästa arbetsställningen. Men jag tänker försöka kämpa på in i det sista.
Har du något tips till de som läser det här?
– Ja, gynna gärna en småföretagare om du har möjlighet. Om det så bara är en bulle från lokala konditoriet eller en blomma från blomsteraffären på hörnet. Eller varför inte ett presentkort på massage.
Thea, hur har corona påverkat ditt jobb?
– Massor. Hälsobranschen är en av de branscher som påverkats mest av corona. Många av oss är frilansare och driver eget, eller har timanställningar på diverse gym eller företag. Även resebranschen har påverkats otroligt mycket. Alla mina fyra träningsresor som jag skulle följt med på som ledare under våren har ställts in.
Ja, du skulle ha följt med som instruktör på QX-resan till Portugal som ställdes in…
– Ja, det var otroligt trist. Jag hade sett fram emot den resan. Dessutom är många grupp-pass här hemma och all företagsträning avbokade då anställda jobbar hemifrån och inte är på kontoret.
När började jobben bokas av?
– I mitten på mars. När vi fortfarande inte hade klara direktiv från folkhälsomyndigheten så gick det bättre med jobb, men så fort företag skickade hem sin personal och läget blev mer allvarligt så dog det rätt snabbt med jobb.
Vad har du gjort istället?
– Jag har försökt ha is i magen faktiskt. Vissa dagar har jag haft panik men de flesta dagar har jag mest försökt planera framåt, nätverka digitalt, lära mig nya skills som till exempel hemsidebygge, men det går sådär (skrattar). Jag tränar betydligt mer och tittar en hel del på online träning.
Klarar du dig ändå?
– Som tur är bor jag billigt och har sparat undan en del, så jag klarar mig bra för tillfället.
Är du orolig?
– Nej, jag håller mig positiv i de flesta lägen.
Hur ser du på de närmsta månaderna?
– Jag är definitivt optimistisk. Redan nu börjar en del jobb komma in igen, företag öppnar upp, folk är sugna på att träna igen. En del evenemang börjar planeras till sensommaren och hösten. Och förhoppningsvis kommer en liten teaser inför kommande träningsresa 2021 tillsammans med mig och QX.
Uppdaterad 2020-11-04