Daniel Andersson, riksdagsledamot och förbundsordförande HBT-socialdemokrater:

Hur firar du och HBT-socialdemokrater 1 maj i år?

– Vi firar genom att vi har producerat en 1 maj-film där jag talar om viljan att skapa ”det nya folkhemmet”. Tanken är att vi nu när vi går igenom en kris i samhället ställs frågor om välfärden på sin spets. Uppskattningen för välfärdssamhället ser helt annorlunda ut i dag jämfört med för bara fyra månader sedan, och vikten av att vi har ett fungerande välfärdssamhälle har tydliggjorts. I mitt tal lyfter jag att vi kanske nu är redo för att diskutera hur vi ska stötta upp detta, och att det kanske till och med behövs skattehöjningar för att kunna säkerställa välfärdssamhället.

Finns något i ditt tal som är kopplat till hbtq-samhället?

– Talet är mer generellt och handlar om saker som en fungerande sjukvård och skola för alla. Men jag lyfter även internationella frågor som rör hbtq-samhället, om vad som just nu händer i länder som Polen och Ungern där man raserar rättigheter som man lyckats bygga upp, och vikten av att stå upp emot detta.

Hur känns det att inte kunna fira 1 maj som vanligt?

– Jag brukar normalt sett försöka hinna med att hålla tal på så många ställen som möjligt, men i år har vi ställt om och det är det digitala formatet som gäller. Det känns såklart annorlunda och det finns både för och nackdelar. Jag tror att det även framöver kommer att bli fler digitala inslag i firandet, att vi kan sitta hemma i våra vardagsrum och följa 1 maj-talen som livestreamas, och att vi på så sätt når ut bredare.

Vad skulle det ha stått på ditt plakat om du hade demonstrerat?

– ”Dags för det nya folkhemmet!”.

Malin Björk, EU-parlamentariker vid valkampanjen 2019

Malin Björk, EU-parlamentariker och Vänsterpartiets hbtq-politiska talesperson:

Hur firar du 1 maj i år?

– I Vänsterpartiet är communityt aldrig långt borta, inte heller under corona-tider! De flesta av oss kommer liksom jag att delta i olika digitala evenemang, både nationellt och lokalt. Utöver att lyssna på Jonas Sjöstedts tal, som brukar vara en höjdare, så tänkte jag försöka kolla in 1 maj-firandet i World of Warcraft, fast jag faktiskt inte är en spelare alls.

Vad skulle det ha stått på ditt plakat om du hade demonstrerat?

– Alltid lika svårt att välja, men här är några förslag: ”Rasera patriarkatet – inte planeten!”, ”Framtiden är nu – amnesti för de ensamkommande!”, ”Jag drömmer om en RÖD hbtqi-zon”.

Jan Hammarlund, på bilden på en kulturkväll på Teater Reflex i Kärrtorps centrum 2013.

Jan Hammarlund, musiker och vänsterprofil:

Hur firar du 1 maj i år?

– Jag brukar alltid vara engagerad någonstans på 1 maj, inom någon lokalavdelningar av Vänsterpartiet eller så, ofta på flera olika ställen. Oftast hinner jag då inte vara med i något tåg även om jag gärna vill. I år är jag istället med och sjunger en liten vinjett i Vänsterpartiet Storstockholms sändning på nätet.

Kommer du att fira på något ytterligare sätt?

– Jag vet faktiskt inte, eller hur det då skulle gå till, allting ska ju vara så okroppsligt i år. Man är ganska begränsad om man tar det här på allvar, så jag tänker exempelvis inte sätta mig på någon krog, det känns onödigt. Men ännu så länge mår jag bra och sjunger för mig själv här hemma. Jag tänker att om jag övar på lite Schubert och opera-arior så är det bra för lungorna, och då kanske jag klarar mig även om jag skulle få den där smittan…

Vad skulle det ha stått på ditt plakat om du hade demonstrerat?

– Jag tror vi tar den gamla godingen ”Krossa USA-imperialismen!”.

Mian Lodalen här vid Den nya akademiens litteraturpris 2018

Mian Lodalen, författare och journalist, som kallar sig ”frihetlig socialist”:

Hur firar du 1 maj i år?

– Jag bestämde mig tidigt för att försöka att tackla det som händer med inställningen att inte lipa över sånt som inte rör människors liv och hälsa. Exempelvis inställda resor, möten, jobb, middagar, bokmässor, och även 1 maj. Det kommer flera! Men 1 maj är ju lite av min julafton, så jag tänker sjunga kampsånger ut genom fönstret, fira min dotters födelsedag, och knyta en en näve för all vårdpersonal.

Vad skulle det ha stått på ditt plakat om du hade demonstrerat?

– ”Applåder från balkong är en föga tröst – tänk istället, i nästa landstingsval, på vem du vill ge din röst!”.

 

Roger Nordin

Roger Nordin, radioprofil, som lite skämtsamt kallar sig ”Röde Roger”:

Hur firar du 1 maj i år?

– I år tror jag att jag stryker denna högtidsdag eftersom jag inte tycker att 1 maj-tal på Facebook och allt vad de försöker sig på är samma sak. Och just i år tror jag fokus ligger på annat än 1 maj-protester.

Hur brukar du fira 1 maj?

– Jag är inte så bra på att fira 1 maj numera, det var längesedan jag var med i SSU och har liksom lämnat barrikaderna lite. Men är jag hemma i stan tar jag alltid hojen till Norra Bantorget för att titta på tåget och lyssna lite på något tal. Jag tycker det är fint och det brukar stärka mig i min övertygelse, och till och med locka fram en liten tår ibland. När man som jag lever ett ”glassigt” övre medelklassliv i Stockholms innerstad känns det viktigt att faktiskt bli påmind om vad som egentligen är viktigt.

Kan du ge exempel på vad du menar ”egentligen är viktigt”?

– För mig är det enkelt. Det handlar om hur samhället ska organiseras och prioritera. Jag kommer alltid tycka att det är viktigt och smart med en stark gemensam sektor och lite högre skatt för dem som tjänar mest. I min värld ska de som styr alltid arbeta aktivt med att utjämna klyftor, och även hjälpa till med att ”lyfta” ekonomin och efterfrågan. I dessa corona-tider ser man ju verkligen hur viktigt det är med den starka staten. Plötsligt älskar alla statliga insatser. Det är ingen naturlag att allt hela tiden ska säljas ut och privatiseras. Det tror jag att västvärlden kanske äntligen börjar förstå.

Vad skulle det ha stått på ditt plakat om du hade demonstrerat?

– Det skulle nog stå något klassiskt, typ ”Tillsammans är vi starka” eller ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Enkelt och klatschigt.