Den amerikanske soldaten Bradley Manning fick i lördags ”fira” sin 24-årsdag i häktet. Han prövas sedan i våras för 22 åtalspunkter inkluderat att hjälpa fienden efter att ha läckt hundratusentals militära dokument, bland dem många säkerhetsskyddade, till sajten Wikileaks. Rent teoretiskt kan dödsstraff utdömas, något som amerikanska medier uppger knappast kommer att ske.
I helgens domstolsförhandlingar lyfte den försvaret frågan om hans könsidentitet och sexualitet. Försvaret vill leda i bevis att han utsatts för diskriminering vilket kan förklara att han mått dåligt vilken i sin tur kan vara en bidragande orsak till att han läckt hemlig militär information.
Försvaret uppger att Bradley Manning är homosexuella och lider av ”gender-identity disorder”, en medicinsk term som ofta används för att beskriva tillståndet av att vara född i fel kön. Han skall ha påkallat detta genom att ha skickat en bild på sig själv klädd i kvinnokläder till en överordnad under tiden i Bagdad samtidigt som han berättade hur detta påverkade hans tjänstgöring och att han inte kunde tänka klart. Mannings skall även ha haft ett antal dokumenterade vredesutbrott.
Försvaret vill leda i bevis att militären kände till hans sexualitet och könsidentitet som blev problematiska på grund av en fientlig miljö formad av regeln ”don’t ask, don’t tell”. Trots kunskap om hans mentala instabilitet gav man honom uppdrag inom underrättelsetjänsten. Därmed bär militären själva en stor del av ansvaret. Från åklagarsidan avfärdar man kategoriskt argumentationen.
I USA pågår kampanjer för att Bradley Manning skall friges. De hävdar att han gjort en viktig insats som ”Whistleblower”. Bland annat var det Manning som avslöjade en helikopterattack i Irak där amerikanska soldater dödade 12 obeväpnade personer.