Arbetet med en hbt-policy är en viktig del i arbetet med att nå en ökad jämlikhet inom vården. Inom all vård och omsorg är det viktigt att alla, oavsett sexualitet, behandlas lika. Men om målsättningen för sjukvården inom Stockholms läns landsting istället var att ge alla en likvärdig behandling, så skulle möjligheterna till att var och en fick den vård och omsorg som hon eller han behöver öka. I begreppet ”likvärdig behandling” ligger outtalat att alla faktiskt inte är lika, men att de har samma rättigheter att få sina behov tillgodosedda.

Hur vårdgivare bemöter sina patienter är avgörande för hur bra vården blir. Tyvärr har till exempel hbt-personer och personer som lever med hiv ofta dåliga erfarenheter av bemötandet från vårdpersonal och ibland handlar det om ren diskriminering. Det är oacceptabelt. Det gör dessutom att många undviker att söka vård utom i absoluta nödfall på grund av rädsla för ett liknande bemötande igen.

För att uppfylla landstingets mål om att allas likvärdiga behandling, nolltolerans mot diskriminering och dåligt bemötande inom vården har Alliansen tagit fram en hbt-policy. Vi har en tydlig vision att alla människor, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning, ska bli bemötta med respekt och professionalism inom Stockholms läns landstings olika verksamheter. Hbt-policyn omfattar alla landstingets verksamheter, förvaltningar och bolag. Vi är väl medvetna om att en policy inte löser alla de problem eller den diskriminering som många hbt-personer möter i vården, men det är ett klart steg framåt. En hbt-policy kommer inte att skapa en bättre sjukvård för alla i sig utan det är alla vi som arbetar med och i sjukvården som måste möta alla med samma respekt och professionalism.

Hbt-policyn ställer därför krav på tydliga mål och åtgärder, som sedan ska följas upp. Det har formulerats tydliga och konkreta mål som handlar om synliggörande, kompetens och bemötande För att uppnå de ambitioner som ryms i hbt-policyn kommer Stockholms läns landsting genomföra utbildningssatsningar för såväl medarbetare som chefer och politiker. Utbildningar där vi tar tillvara olika experters och frivilligorganisationers kunskap om hbt-gruppen och de problem hbt-personer möter. Alla landstingets verksamheter åläggs också att arbeta aktivt varje år med de olika målen.

Alla förtjänar en trygg sjukvård med gott bemötande och hög kvalitet, oavsett var du bor eller hur sjuk du är. Det kräver att arbetsplatser inom hälso- och sjukvården har nöjda medarbetare och en hög kompetensnivå. Vi är övertygade om att sjukvården och omsorgen i hela landet blir ännu bättre med tydliga verktyg inom arbetet med hbt-frågor. Den nya hbt-policyn är ett steg på den vägen.


Bara fina ord stoppar inte diskrimineringen